Ingezonden persbericht


Persbericht SP Gelderland

SP staat te trappelen om Gelderland te gaan besturen

De Gelderse SP presenteert na haar verkiezingsprogramma en haar 40 kandidaten ook twee kandidaat-gedeputeerden. Voormalig wethouder Peter Lucassen uit Nijmegen en lijsttrekker Eric van Kaathoven uit Elst, staan klaar om de eerste SP-gedeputeerde van Gelderland te worden. De SP spreekt een duidelijke voorkeur uit voor een zo links mogelijke combinatie om Gelderland menselijker en socialer te maken. Daarbij sluit ze alleen de PVV uit.

Mocht de SP een goede verkiezingsuitslag halen op 2 maart dan wil de partij natuurlijk graag Gelderland mee gaan besturen. Natuurlijk volgen dan eerst onderhandelingen over de inhoud, waarbij de inzet van de SP is dat voldoende punten uit haar verkiezingsprogramma gerealiseerd moeten kunnen worden. Dan pas is aan de orde wie de eerste Gelderse SP-gedeputeerde zou kunnen worden. Maar de SP wil nu al best open zijn wie we op het oog hebben. Een aantal andere partijen (CDA, PvdA, SGP, CU) zijn de SP daarbij al voorgegaan.

De SP is van plan afhankelijk van de portefeuille Peter Lucassen of Eric van Kaathoven naar voren te schuiven. Lucassen heeft een ruime bestuurlijke ervaring als wethouder in Nijmegen met financieen, personeelszaken en wonen, in portefeuille. Van Kaathoven leidt de fractie en is lijsttrekker. Hij is afgestudeerd milieukundige (beleidsgerichte milieukunde) en heeft meer dan veertien jaar ervaring in natuur- en milieuorganisaties waarvan het grootste deel in Gelderland. Hij komt in beeld mocht er voor de SP een groene portefeuille uitrollen.

De kandidaat gedeputeerden

Peter Lucassen (57) uit Nijmegen was in 1995 het eerste statenlid van de SP in Gelderland en heeft een lange staat van dienst in de Nijmeegse politiek. Zo was hij jarenlang raadslid en daarna wethouder met onder andere Financiën en Wonen in portefeuille. Voordat hij in 2002 wethouder werd, werkte hij bij het ITS (Instituut voor Toegepast Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek) als onderzoeker en als hoofd automatisering.

Lucassen: 'Met mijn bestuurlijke ervaring in het bestuur van een grote Gelderse stad, kan ik een stabiele factor zijn in deze turbulente tijden.'

Eric van Kaathoven (38) werkt al meer dan 14 jaar voor natuur- en milieuorganisaties. Hij trok met bewoners ten strijde tegen vervuiling en overlast van bedrijven, zette zich in voor schone energie, voor het behoud van een donkere nacht, voor duurzame landbouw en voor in Nederland in het wild levende zoogdieren van egel tot otter. Van Kaathoven is sinds 2008 fractievoorzitter van de Gelderse SP-fractie.

Van Kaathoven: 'Hoogste tijd voor een milieugedeputeerde met verstand van natuur en milieu. Eentje die zelf op de barricaden gestaan heeft voor een beter milieu en met hart voor de natuur!'

Lees verder op: http://gelderland.sp.nl/statenverkiezingen2011/kandidaten/

Coalities

De SP doet niet moeilijk over haar voorkeuren voor coalities. Lijsttrekker Van Kaathoven: 'Veel partijen houden alles open en als kiezer weet je niet eens waar hun voorkeur ligt. Dan kan het dus voorkomen dat je met een stem op het CDA of de ChristenUnie een coalitie met de PVV blijkt te hebben mogelijk gemaakt.' De SP spreekt de voorkeur uit voor een zo links mogelijke coalitie. Bovenaan het lijstje staan dan GroenLinks en de PvdA, en daar zullen dan nog andere partijen bij moeten. Dat zal trouwens zeker niet de PVV zijn. De SP zal met de PVV geen coalitie vormen. Van Kaathoven licht toe: 'De PVV doet aan 'zondebokpolitiek'. Ze zetten een groep mensen in de hoek en geven ze de schuld van alle problemen in het land. De PVV wil een boek verbieden en had, op zoek naar kandidaten voor provinciale staten, als belangrijke eis dat ze een hekel moeten hebben aan de Islam. Een partij die vrouwen met hoofddoekjes wil weren uit provinciehuis en bus en trein. Dat staat haaks op de beginselen van de SP, de menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit."

De vierde partij

De Gelderse SP was de grote winnaar van de vorige statenverkiezingen. De partij won de vierde verkiezingen op een rij (van 1,7 naar 3,0 naar 5,6 naar 13,8 procent van de stemmen) en werd de vierde partij. De grote winnaar werd echter in de onderhandelingen buiten spel gezet. De partij mocht komen praten over college-deelname als ze accepteerde dat er niets zou veranderen en alleen bestaand beleid zou worden uitgevoerd. Maar daar is de SP natuurlijk niet voor opgericht, welke partij eigenlijk wel? Ook in de recente peilingen van Omroep Gelderland (uitgevoerd door Tangram) scoort de SP 14 procent, goed voor een vierde plaats. De SP heeft bestuurlijke ervaring in Nijmegen, Arnhem, Culemborg en Doesburg.

---



Ingezonden persbericht