Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere over het aftreden van President Moebarak in Egypte

Datum: 11 februari 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere stelt vast dat met de beslissing van President Moebarak om af te treden de President ingaat op een eis van het Egyptische volk. Dit is een belangrijke stap in het transitieproces. Steven Vanackere benadrukt nochtans dat deze eerste stap moet gevolgd worden door dringende verdere stappen van de Egyptische regering op weg naar een functionerende democratie en rechtstaat.

De eerste opdracht van een overgangsregering bestaat er in met een behoorlijk georganiseerde transitie opnieuw het vertrouwen van de bevolking te bekomen. Wie ook de transitie leidt zal er moeten voor instaan dat vrije en eerlijke verkiezingen worden georganiseerd. De Egyptische bevolking heeft recht op verkiezingen waarin alle democratische krachten aan bod kunnen komen. Daarom moet de regering de voorwaarden scheppen voor een vrij debat en een open kiescampagne zonder geweld of intimidatie.

Zoals ook Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton al verklaarde is de EU bereid daar een bijdrage toe te leveren. Ook ons land is bereid bijstand te leveren aan dit democratisch proces in Egypte. Europeanen en ook Belgen kunnen zo de Egyptische bevolking bijstaan in een werkelijk veranderingsproces.