Rechtbank Zwolle-Lelystad


Rechter in Zwolle legt werkzaamheden neer

Zwolle-Lelystad, 12 februari 2011 - De president van de rechtbank Zwolle-Lelystad mr. Robert Croll is gisteren naar aanleiding van vragen van de media een intern onderzoek gestart naar de handelwijze van een rechter in deze rechtbank. Daaruit is het volgende naar voren gekomen.

Aanleiding
De betreffende rechter was erg begaan met een problematische familieaangelegenheid waarmee kennissen kampten. Van een officier van justitie heeft hij informatie over het strafrechtelijk verleden van een bepaalde persoon verkregen. Deze informatie is via e-mail met genoemde kennissen gedeeld. Hoe is nog niet duidelijk, maar vervolgens is die e-mail terecht gekomen bij de persoon over wie de strafrechtelijke gegevens gingen.

De president van de rechtbank neemt deze zaak serieus op. Het opvragen van justitiële gegevens voor een doel waarvoor dat register niet wordt bijgehouden, is niet juist.

Onderzoek Rijksrecherche
De president heeft kennis genomen van de opdracht van de hoofdofficier van justitie in zijn arrondissement aan de Rijksrecherche om een onderzoek in te stellen tegen onder meer een rechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad. Het betreft een onderzoek wegens in elk geval verdenking van schending van een ambtsgeheim. Nu dat onderzoek loopt, zal slechts beperkte informatie over deze zaak kunnen worden verstrekt.

De betreffende rechter heeft zijn werkzaamheden neergelegd in verband met het onderzoek van de rijksrecherche.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 12 februari 2011