Ingezonden persbericht



Schoorl, 9 februari 2011

Internationale Topatletiek in Schoorl

De internationale 10 km van Schoorl kent dit jaar weer een bijzonder sterke bezetting. Bijna alle Nederlandse topatleten staan aan de start van deze 10 km wegwedstrijd. Naast de Nederlandse topatleten zullen er een bijzonder groot aantal Belgische topatleten trachten de overwinning te behalen.

Favoriet op de 10 km bij de mannen is Koen Raymaekers, hij zal trachten zijn overwinning van 2010 te prolongeren en opnieuw met de overwinning aan de haal te gaan. Maar de concurrentie is bijzonder sterk. Michel Butter, Patrick Stitzinger, Gert Jan Wassink, Jorit van Malsem, Thomas Poesiat, het talent Jesper van der Wielen en de eerder genoemde Hugo van den Broek zullen ook gebrand zijn op de overwinning. Naast deze kanonnen zullen een groot aantal Belgische toplopers hun opwachting maken in Schoorl op de 10 km, o.a. Pieter Rijnders, Stefan van de Broek, Antoine Duvivier en Dieter Vanstreels. Zeer opvallend is ook de deelname van de meervoudig Deens kampioen Morten Toft Munkholm, zijn landgenoot Thijs Nijhuis en de Noren Sondre Nordstad Moen en Sindre Buraas.

Bij de dames zal Michelle Ross-Cope (Groot Brittannië) opnieuw haar opwachting maken in Schoorl op de 10 km. In Engeland is zij één van de toplopers op de wegatletiek en heeft als belangrijkste doel de Olympische Marathon 2012 in Londen. Miranda Boonstra zal trachten haar dit jaar van de overwinning af te houden. Boonstra, in Egmond nog ontevreden over haar prestatie, heeft zich in het buitenland voorbereid op het komende voorjaar en de 10 km van Schoorl.

Een groot aantal Nederlandse dames zullen zich niet zomaar gewonnen gaan geven. Lindsay van Marrewijk (Nederlands kampioen ½ marathon 2010), Mariska Kramer, Inge de Jong, Nadja Wijenberg, Heleen Plaatzer en Reina Visser zijn een aantal atleten die kansrijk zijn om op het podium te komen.

Uit het buitenland is de Belgische Manuela Soccol een outsider op deze afstand. De talentvolle tweeling uit Finland, Eva en Sara Sajanti, zullen voor het eerst hun opwachting maken in een sterk bezette 10 km wegwedstrijd.

ASICS 30 km
Bijzonder populair in Schoorl is van oudsher ook de ASICS 30 km. De 30 km is een ideale voorbereiding op een voorjaarsmarathon en nog maar één van de weinige 30 km wegwedstrijden in Nederland. Maar liefst bijna 1500 atleten staan ingeschreven op deze 30 km. En hiermee is de 30 km van Schoorl al jaren de grootste wegwedstrijd in Nederland.

Een aantal Nederlandse atleten die zich hebben aangemeld bij de Dutch Marathon Battle (project van de Marathon van Utrecht) gaan zich in Schoorl testen op deze afstand, o.a. Orphan van Faassen, Timothy Karanu en Fransua Woldemariam. Enkele Belgische en Ierse toppers zullen zich zo goed als zeker gaan mengen in de strijd op de overwinning, zoals Koen Neven en Frederic Collignon uit België en uit Ierland Patrick Cassidy en Joe Sweeny.

Bij de dames zal Miriam van Reijen opnieuw van start gaan op deze afstand en is dit jaar ook de grootste kanshebber op de overwinning. Een groot aantal nationale records zijn in Schoorl op de 10 km gelopen. De huidige Nederlandse records bij de senioren zijn in Schoorl gelopen op de 30 km van o.a. Kamiel Maase 1.30.20 en Irma Heeren 1.46.24. De huidige nationale records België (dames) en Marokko (mannen) hadden Schoorl ook als decor.

Naast bovenstaande Nationale records hebben een aantal masters (mannen en vrouwen) het Nederlands record in Schoorl gelopen.

Komende zondag 13 februari 2011 hebben twee atleten aangegeven dat ze een recordpoging willen gaan doen, zoals Ko van der Weijden (masters 65+) en Cees Stolwijk (masters 60+). Speciaal voor deze recordpoging heeft de organisatie besloten om ook een tijdregistratie te doen op het 25 km punt van de 30 km. Hierdoor is het ook mogelijk om de records op de 25 km te verbeteren.

ASICS 21 km
De strijd op de halve marathon zal met name gaan tussen de Belgische toplopers. In de top van het klassement zullen o.a. Frank Bollen, Chrystophe Clyncke en Stijn Fincioen (allen uit België) gaan eindigen. Rob Detert en Said Hayek zullen de strijd aangaan met de Belgen. Waarbij Hayek op basis van zijn eerdere prestaties de absolute favoriet is bij de mannen. Bij de vrouwen zal de strijd met name gaan tussen Esther Lauret en Pauline Claessen.

Marathon Kerkdienst bij de Groet uit Schoorl Run 2011

Voor de 3e keer in successie organiseren de gezamenlijke kerken weer een speciale Marathon Kerkdienst voorafgaand aan de 34e Groet uit Schoorl Run. De dienst wordt dit keer gehouden op zaterdagavond 12 februari om 19.00 uur in de RK-kerk, Heereweg 173 in Schoorl, direct naast het gebied waar de finish ligt. Voorgangers zijn pastor Siem van Diepen en ds. Harry Smit. De laatste is zelf een fanatiek hardloper en staat zondagochtend aan de start van de Halve Marathon. Tijdens de dienst zingt het koor Re-member begeleid door een combo o.l.v. Brenda Stolk. Hardlopen is voor steeds meer mensen een bijna spirituele belevenis. Daarom is het goed om je de avond voor de loop ook geestelijk goed voor te bereiden. De dienst wil daaraan een bijzondere bijdrage leveren. Het thema deze keer is 'Wie hoopt op de Heer, krijgt nieuwe kracht'. Dit aan de hand van de Bijbeltekst uit Jesaja 40 vers 30 en 31:

Jonge strijders worden moe en raken uitgeput,
zelfs sterke helden struikelen,
maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht:
hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar,
hij loopt, maar wordt niet moe,
hij rent, maar raakt niet uitgeput.

Noot aan de redactie (