De Bourgogne presenteert drie-stappenplan op emigratiebeurs in Houten


Houten, 20110203 -- De Bourgogne zal dit jaar opnieuw aanwezig zijn op de Emigratiebeurs in Houten op 12 en 13 februari om er haar Drie-stappenplan te presenteren en daarmee de emigratie voor Nederlanders naar Frankrijk nog eenvoudiger te maken. De Nederlander Jan van der Lee die al 10 jaar in de Morvan woont, heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van Nederlandse emigranten. Afgelopen jaren zijn er al diverse -vooral jonge- gezinnen gevestigd en werkzaam in de gezondheidszorg, toerisme of middenstand.

Frankrijk is niet het gemakkelijkste land om naar te emigreren, wel (volgens onderzoek op de Emigratiebeurs in 2010) één van de favoriete landen. Daarom heeft een aantal Nederlanders samen met het bestuur van de Bourgogne een plan opgezet om de stap te vereenvoudigen.

1. De kandidaten worden vanaf de eerste kennismaking begeleid door Nederlandse ervaringsdeskundigen met bedrijfskundige en administratieve achtergrond. Alle vragen
kunnen zo in begrijpelijk nederlands worden beantwoord en de diverse inschrijving worden verzorgd.

2. Dit voorjaar wordt er in de Morvan (Regionaal Natuurpark in de Bourgogne) een gratis kennismakingsweekend georganiseerd. Potentiële landverlaters worden in een weekend bijgepraat over het franse systeem voor ondernemers en er zijn excursies naar over te
nemen bedrijfjes.

3. Er wordt een cursus `Frans op het Werk' aangeboden. Een intensieve training Frans die bij de mensen thuis en zelfs op het werk wordt gegeven om zo de kandidaten dat Frans aan te leren dat ze dagelijks voor hun werk nodig hebben. Deze cursus wordt voor 75% gesubsidieerd door de overheid.

Op de Emigratiebeurs presenteren de vertegenwoordigers van de Bourgogne vacatures en over te nemen `commerces'. Hotels, restaurants en winkels van slagerij tot garages. Waar veel ouderen met pensioen willen gaan, zijn er geen jongeren om hun winkel of bedrijf over te nemen terwijl de resultaten van deze winkels erg goed zijn. Op medisch gebied is er een ernstig tekort aan fysiotherapeuten, tandartsen, huisartsen en specialisten. De afgelopen jaren hebben zich al een
twintigtal (para)medici zich gevestigd en werken er nu met veel plezier.

Op het -vaak arme- platteland is veel behoefte aan nieuwkomers en het bijzondere is dat men er ook een goede boterham kan verdienen. Vooral de inkomens van medici zijn er hoger dan in Nederland en het leven is er aangenamer. De Morvan telt 21 inwoners per km2 en één hectare bos per inwoner.

Een artikel in Arts en Auto (eind december 2010, http://www.artsenauto.nl/professioneel/themavandemaand/Pages/WonenenwerkenindeFranseBourgogne.aspx ) over vier Nederlandse medici die al werken in de Bourgogne leverde een stroom van reacties op. Over het algemeen blijkt het een onbekend fenomeen dat men in Frankrijk als arts direct aan de slag kan.





Werken in Frankrijk