Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
13 januari 2011

Tentoonstelling van Vitra Design Museum in het Designhuis

Hidden Heroes: de stille kracht van alledaagse dingen

We gebruiken ze bijna dagelijks. Ze beïnvloeden ons leven. Hun aantallen lopen in de miljarden. Ze zijn zo gewoon dat we er nauwelijks aan denken: de Verborgen Helden van alledag. De paperclip, het potlood, de wasknijper, het condoom, de pleister. Stuk voor stuk gebaseerd op een idee dat even simpel als ingenieus was, zijn ze tientallen jaren in essentie hetzelfde gebleven. Juist door die constantheid, door het efficiënt gebruik van materialen en hun nuttige toepassing vormen ze de ultieme voorbeelden van duurzaamheid en functionele esthetiek.

De tentoonstelling Hidden Heroes, samengesteld door het Vitra Design Museum in Weil am Rhein, toont 35 van deze alledaagse klassiekers en gaat in op hun ontstaansgeschiedenis en betekenis. De expositie zal over de hele wereld reizen en doet als eerste Nederland aan. Te zien in het Designhuis te Eindhoven van zaterdag 12 februari t/m zondag 15 mei.

De Verborgen Helden zijn pure uitdrukkingen van hun functie. Zij doen wat ze moeten doen zonder aandacht te vragen. En juist dat is wat hen zo aantrekkelijk maakt als ontwerp. Bijna zonder op te vallen hebben ze standaarden neergezet: voor onze manier van kleden en eten, onze manier van vervoer, eigenlijk voor ons hele dagelijkse leven. Daarnaast geeft hun ontstaansgeschiedenis inzicht in de bredere context van onze culturele en industriële historie. Het verhaal van het potlood bijvoorbeeld vertelt iets over de democratisering van het schrijven en het onderwijs. Het tinnen blik is de tastbare getuige van de industrialisatie van de voedselverwerking. En de overal aanwezige containers wijzen op de opkomst van de globalisering en de wereldwijde handel in producten. De kleine, klevende Post-it velletjes hebben zich gelijktijdig met de computer verspreid, aangezien ze de laatste kans boden voor handgeschreven mededelingen in de steeds dominantere wereld van de digitale tekstverwerking. En de drukknoop, de ritssluiting en het klittenband hebben ieder op hun manier de mode een ander beeld gegeven.

Enkele Verborgen Helden hebben zich langzaam ontwikkeld tot een eindversie die niet of nauwelijks te verbeteren lijkt. Andere waren het gevolg van een spontane inval van een individu. Sommige raakten zo ingeburgerd dat ze invloed hadden op de taal. Bijvoorbeeld Scotch tape, het gangbare Engelse woord voor plakband, maar van oorsprong een merknaam van 3M.

Hidden Heroes: de stille kracht van alledaagse dingen is ontwikkeld en samengesteld door het Vitra Design Museum in Weil am Rhein in samenwerking met Hi-Cone. Een online versie, in het Duits, Engels en Japans, is te zien op www.hiddenheroes.net.

De expositie is naar Nederland gehaald door Design Cooperation Brainport in samenwerking met Yksi Ontwerp en is te zien in het Designhuis te Eindhoven van zaterdag 12 februari t/m zondag 15 mei. Tevens te zien; Tentoonstelling van Dutch Invertuals: Matter of Time. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.30 uur. Entree 7 euro, dit geeft u toegang tot beide exposities en recht op een gratis kop koffie. Zie www.designhuis.nl.

Mede tot stand gekomen met steun van Design Cooperation Brainport, Gemeente Eindhoven en Yksi Ontwerp.