Ingezonden persbericht


Zutphen, 6 februari 2011

PERSBERICHT

Mijn minnaar en ik IV - Natasja Bennink & Onno Broeksma

Vanaf 12 februari a.s. is in het Museum Henriette Polak aan de Zaadmarkt 88 in Zutphen werk te zien van beeldend kunstenaars Natasja Bennink en Onno Broeksma. Beide kunstenaars zijn afgestudeerd aan Kunstacademie Minerva en exposeren regelmatig in binnen- en buitenland. Zoals de titel van de tentoonstelling aangeeft, is het de vierde keer dat het kunstenaarspaar hun werk in samenhang toont. De zoektocht naar de essentie en de relatie tot de ander zijn vraagstukken die het werk van Bennink en Broeksma verbinden. Die band komt tot uitdrukking in de tentoonstellingenreeks 'Mijn minnaar en ik', een titel die is ontleend aan het gelijknamige gedicht van Rutger Kopland dat hij schreef nadat hij Bennink's beeld van een kussende paar had gezien. Op het eerste gezicht hebben de extraverte figuratieve beelden van Bennink en de ingetogen abstracte schilderijen en het grafisch werk van Broeksma niets met elkaar te maken of gemeen. Zij hebben elkaar ook niet nodig om de toeschouwer te boeien. Toch is het onmiskenbaar dat er iets gebeurt wanneer het werk samen wordt gebracht en op elkaar reageert. De gelaagdheid van de beelden van Bennink wordt benadrukt en het schijnbaar hermetische karakter van Broeksma's werk wordt opengebroken.

Zutphense dichters
Vijf Zutphense dichters, Ton Luijten, Simon Dermijn, Sander Grootendorst, Tim Paradijs en de nieuwe stadsdichter Erika Mannink laten zich de komende maanden inspireren door het werk van Bennink en Broeksma. Op een nader te bepalen tijdstip tijdens het Museumweekend van 2 en 3 april a.s. zullen zij hun dichterlijke bijdrage aan de tentoonstelling ten gehore brengen.

Drie collectiepresentaties
In het kader van Mijn minnaar en ik IV toont het museum een selectie van het werk van diverse bekende kunstenaarsparen uit de vaste collectie zoals: Dora Esser-Wellensiek en Piet Esser, Liesbeth Wezelaar-Dobbelmann en Han Wezelaar, Ton Sondaar-Dobbelmann en Bertus Sondaar en Titia Buning-Brongers en Johan Buning onder de noemer 'In het echt '. De kunstenaars in de collectie van het museum hebben elkaar dikwijls geportretteerd, de tweede presentatie is een visualisatie van het hechte 'Sociale netwerk' dat zij vormden. Als een voorproefje van het voorjaar geeft de derde presentatie 'Een korte vakantie' een indruk hoe het Zuid-Franse landschap, maar ook de Nederlandse zee en waterkant, kunstenaars als Wim Oepts en Jan Wolkers inspireerden.

Gegevens tentoonstelling

Mijn minnaar en ik IV - Natasja Bennink & Onno Broeksma 12 februari tot en met 15 mei 2011

Openingstijden

dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur
Bijzonderheden openingstijden:
Goede vrijdag 22 april van 11.00 tot 16.00 uur
Eerste Paasdag 24 april gesloten, Tweede Paasdag geopend


---