Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 10-02-2011

SCHRIJFSTER CONNIE PALMEN TE GAST IN AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 12 februari rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré. Publiek is van harte welkom aan de Amstel 115-125 in Amsterdam. Tussen 14.30 en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


* Op 8 februari is Saint Amour van start gegaan, de literaire tournee rond liefde en begeerte. Dit jaar zal het geheel in het teken staan van de onbereikbare liefde. Zoals elk jaar staan er grote namen als Kees van Kooten, Remco Campert en P.F. Thomése op het programma. Afgelopen week schoven Kees van Kooten en Peter Buwalda al aan over hun rol tijdens de theatertour. Deze week is dat Connie Palmen met gastheer Piet Piryns.


* In 1900 verruilde Pablo Picasso Barcelona voor Parijs waar hij gulzig leerde van tijdgenoten en voorgangers. Binnen zeven jaar vormde Picasso zelf de voorhoede van een nieuwe avant-garde. De tentoonstelling 'Picasso in Parijs', vanaf 18 februari in het Van Gogh Museum, laat de geboorte van een virtuoos kunstenaar zien. Met beeldend kunstenaar Sam Drukker praten we over deze tentoonstelling.


* Donderdag 10 februari wordt de BNG Nieuwe Literatuurprijs uitgereikt in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Alex Boogers, Elke Geurts, Ernest van der Kwast en Gustaaf Peek dingen mee naar de prijs bestaande uit een cheque ter waarde van ¤15..000,- en een beeldje van kunstenaar Theo van Eldik. De Jury bestaat uit Arno Brok (burgemeester Dordrecht) en de recensenten Eva Berghmans, Han Ceelen, Maarten Moll en Daniëlle Serdijn.
* Theater journalist Annette Embrechts bespreekt drie voorstellingen, waaronder het balletprogramma 'À la Russe' bij Het Nationale Ballet en de voorstelling 'Feeks' van Holland Opera.


* Lotte Dodion is een 23-jarige dichteres uit Leuven, België. Zaterdag 12 februari is zij bij Opium te gast in de 80 seconden rubriek.


* Aandacht voor de tentoonstelling 'Thérèse Schwartze - De Nederlandse fine fleur geportretteeerd' in Museum de Fundatie-Kasteel het Nijenhuis bij Heino. Rond 1900 werd Schwartze door tijdgenoten gekarakteriseerd als de 'Koningin der Nederlandsche schilderkunst'. De tentoonstelling is gemaakt in nauwe samenwerking met Museum Van Loon te Amsterdam. In Opium museumdirecteur en conservator van Museum van Loon, de heer Tonko Grever.

Presentatie: Hans Smit
Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl.