Rijksoverheid

Knapen op werkbezoek in DRC en Rwanda

Nieuwsbericht | 10-02-2011

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken zal van 13 tot en met 17 februari een werkbezoek afleggen aan de Democratische Republiek Congo en Rwanda.

De staatssecretaris wil zich in het Grote Merengebied op de hoogte stellen van de ontwikkelingen in beide landen. Hij zal spreken met de autoriteiten, betrokken nationale en internationale organisaties en bedrijven. Aan de orde komen onder meer de Nederlandse OS-inspanningen, de economische ontwikkeling, vrede en veiligheid, democratie en mensenrechten en de grensoverschrijdende problemen in het gebied.

In de DRC staan gesprekken met de ministers van Buitenlandse Zaken en Planning op het programma. Ook zal Knapen de Bralima/Heineken brouwerij bezoeken. In Goma, de provinciehoofdstad van Noord Kivu in het oosten van de DRC, zal hij onder meer een met Nederlands geld gebouwd politiebureau en het vrouwencentrum van Justine Masika bezoeken. Mevrouw Masika ontving in 2008 de Mensenrechtentulp voor haar strijd tegen het seksueel geweld waar veel vrouwen in het gewapend conflict in Oost-Congo aan bloot staan.

In Rwanda zijn gesprekken voorzien met de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie, Landbouw en Financiën. Ook zal de staatssecretaris een tweetal districten bezoeken waar Nederland de lokale economische ontwikkeling ondersteunt. Zo zal hij onder andere langs gaan bij een lokale markt, een school en een lokale bank. Deze bank werkt samen met een Nederlandse bank om in plattelandsgebieden financiële diensten te leveren.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051