KRO

KRO Brandpunt: Kardinaal Simonis spreekt

Uitzenddatum: 13/02/2011

Aanstaande zondag 13 februari (22.15 uur, N2) spreek Fons de Poel met Kardinaal Simonis over de meest recente zaak rondom seksueel misbruik in de kerk. Daarnaast zoekt Aart Zeeman uit waarom de huidige achterstand van jongens op het voortgezet onderwijs niet wordt aangepakt. En tot slot een verhaal over de bureaucratische molen van de Jeugdzorg: wat gebeurt er als je kind uit huis wordt geplaatst?

Kardinaal Simonis spreekt
Het was de zoveelste klap die de Katholieke kerk deze week trof. Kardinaal Simonis zou een veroordeelde pedoseksuele priester jarenlang in bescherming hebben genomen. De pastoor werd na zijn veroordeling wegens ontucht met kinderen overgeplaatst naar een parochie in Amersfoort waar hij opnieuw in de fout ging. Toen vorig jaar het nieuws uitbrak rond seksueel misbruik in de kerk, reageerde Simonis met de veelgeciteerde opmerking: "Wir haben es nicht gewusst." De nieuwe feiten werpen een ander licht op die opmerking. In een exclusief gesprek met Fons de Poel reageert Simonis voor het eerst op de zaak. Was hij zich bewust van de gevolgen van de overplaatsing en zijn er misschien nog meer gevallen geweest?

Jongens op achterstand
Waren het begin jaren 90 de meisjes die fors achterliepen op de jongens in het voortgezet onderwijs, nu zijn de rollen volledig omgedraaid. De cijfers liegen er niet om. Jongens verlaten school vaker zonder diploma, ze zijn oververtegenwoordigd in het speciaal onderwijs, jongens blijven vaker zitten en presteren structureel onder hun niveau. Was de achterstand van de meisjes een sociologisch probleem, de huidige achterstand van de jongens is vooral een onderwijskundig probleem. De achterstand van meisjes leidde tot maatschappelijk debat en campagnes, maar een aanpak van de huidige achterstand van jongens blijft uit. Aart Zeeman zoekt uit waarom niemand zich druk maakt over de stelselmatige achterstelling van jongens op de middelbare school.

Bureaucratische molen van de Jeugdzorg
Als je in grote persoonlijke problemen belandt, is er een kans dat je kinderen tijdelijk uit huis worden geplaatst. En hoe langer dat duurt, hoe groter de kans dat jij je kinderen nooit meer terugkrijgt. In KRO Brandpunt het verhaal van Tjapko. Vijf jaar geleden krijgt hij een dochter, Linda. Maar al vrij snel na haar geboorte ontstaan er problemen. Ze wordt tijdelijk in een pleeggezin geplaatst, tegen de zin van vader Tjapko. Vier jaar is hij in gevecht met de instanties om Linda terug te krijgen. Tevergeefs. Het zou niet meer in het belang van het kind zijn om haar weer uit het pleeggezin te halen. Een verhaal over de wanhoop van een vader, die verstrikt raakt in de bureaucratische molen van Jeugdzorg.

KRO Brandpunt, zondag 13 februari om 22.15 uur op Nederland 2.