Ingezonden persbericht


13 februari:
Opening Aantekeningen over het verleden / Notes Concerning the Past

tel. 033 461 40 88
info@armandomuseum.nl www.armandomuseum.nl

Opening Aantekeningen over het verleden / Notes Concerning the Past

Op zondag 13 februari om 15.30 uur wordt de tentoonstelling Aantekeningen over het verleden / Notes Concerning the Past, in aanwezigheid van Armando en Reli Avrahami, geopend in het Armando Museum Bureau in Amersfoort. In samenwerking met de Israëlisch-Nederlandse gastcurator Ronit Eden toont het museum foto's van Reli Avrahami in combinatie met betekende foto's en ansichtkaarten van Armando. Ronit Eden en Yvonne Ploum, hoofd Armando Museum, zullen spreken tijdens de opening. Daarnaast wordt de nieuwe dichtbundel van Armando Ze kwamen, die in februari bij Uitgeverij Augustus verschijnt, gepresenteerd op de opening. De Israëlische alt Inbal Hever luistert de opening op.

Reli Avrahami (1960, Beer Sheva, Israël) is bekend als fotografe voor tijdschriften en kranten. Na haar afstuderen aan de kunstacademie fotografeerde ze kunstenaars en politici om in haar levensonderhoud te voorzien. Als fotografe was ze juist geïnteresseerd in de 'gewone' mens; mensen uit de middenklasse en de lagere klassen. Door de jaren heen maakte ze fotoseries over het alledaagse leven: persoonlijke verhalen van gezinnen, groepen arbeiders of kinderen die bloemen verkopen op drukke kruispunten in de stad. Pas na twintig jaar fotograferen, in 2006, richtte ze haar camera voor het eerst op haar eigen familie.

Op de tentoonstelling zijn (delen van) twee series foto's van Reli Avrahami te zien die tot één verhaal worden: de ene serie bevat foto's van haar familie in het leven van alledag. Familiefeestjes, maar ook een opname in het ziekenhuis, de dag dat haar zoon voor het leger werd opgeroepen en gezinsetentjes. De tweede serie is gemaakt tijdens een 'reis in de familiegeschiedenis' die Reli Avrahami in 2008 met haar moeder en zussen in Nederland maakte. Ze bezochten de plaatsen uit de jeugd van haar moeder, waaronder de plekken waar zij als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog was verborgen voor de Nazi's en waar ze werd gered. Op de foto's zijn haar moeder en zussen op gewone plaatsen als een bos en een zolderkamertje te zien. De alledaagsheid van de foto's is echter misleidend, het verleden zit in de beelden verborgen. De aantekeningen die Reli Avrahami bij de foto's plaatst, maken dat op pijnlijke wijze duidelijk.

De foto's van Reli Avrahami gaan een dialoog aan met het werk van Armando. Van Armando zijn tekeningen en schilderijen te zien waar oude foto's en ansichtkaarten deel van uit maken. Armando betekende en beschilderde vanaf 1973 voor het eerst foto's. Hij koos hiervoor foto's die aansluiten bij zijn thematiek van oorlog en geweld, dader en slachtoffer, destructie en verwoesting tegen de achtergrond van een onverschillig landschap. Het zijn foto's van het landschap rond Kamp Amersfoort, oorlogsfoto's en ansichtkaarten uit de jaren dertig die hij op rommelmarkten in Duitsland vond. Armando confronteert en combineert de foto's met tekeningen in inkt of potlood. Soms tekent of schildert hij ook op de foto met krijt of verf in een onmachtige aanval op het verleden.

Armando en Reli Avrahami zijn kunstenaars van verschillende generaties die ieder op eigen wijze het vervagen van herinneringen aan (oorlogs)geweld tegen gaan. Hun aandacht is gericht op het levend houden van het verleden en de herinnering en deze te representeren in de kunst. Ze voegen mede daarom aantekeningen toe aan de foto's die het verleden verbinden met het heden.

De tentoonstelling Aantekeningen over het verleden / Notes Concerning the Past is van 15 februari t/m 15 mei in het Armando Museum Bureau te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met een gelijknamige titel. De publicatie bevat essays van Yvonne Ploum en Ronit Eden en afbeeldingen van de werken in de tentoonstelling.

-einde persbericht-

Armando, Schuldig Landschap 1976, drieluik, Foto en krijt, Foto 100 x 97,5 cm, Tekening 100 x 75 cm (2x), collectie Sanders

22-5-2008 Mijn moeder Tzvia in de bedstee van een huisje in het Noord-Drentse Lieveren, niet ver van haar geboortedorp Leek in de provincie Groningen. Reli Avrahami, Archivalische (= zuurvrije) inkjet print, 112 x 90 cm

Armando's nieuwe gedichtenbundel Ze kwamen


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht