1e exemplaar dichtbundel Ode voor museumdirecteur Moderne Kunst Arnhem


13 februari 2011 om 13:00 uur ontvangt directie van het MMKA het eerste exemplaar van de dichtbundel Ode.

Arnhem, 20110208 -- Hedwig Saam en Peter de Kok van het MMKA uit Arnhem zullen op zondag 13 februari 2011 om 13.00 uur in Loods 008 in Arnhem het eerste exemplaar van de dichtbundel "Ode - modelgedichten" in ontvangst nemen. Deze kunstzinnige bundel bevat een geheel nieuwe poezievorm; het modeldichten - het model poseert terwijl de dichter haar in woorden vangt. Bij de boekpresentatie zal een aantal topmodellen aanwezig zijn en er zal worden voorgedragen uit de bundel. Voor het eerst in de geschiedenis hebben modellen geposeerd voor een dichtbundel, verpakt in een kunstwerk.

Bij uitgeverij Lipari verschijnt 13 februari 2011, aan de vooravond van Valentijnsdag, de dichtbundel "Ode - modelgedichten". Deze kunstzinnige bundel bevat een geheel nieuwe poezievorm; het modeldichten - het model poseert terwijl de dichter haar in woorden vangt, zoals fotografen, schilders of beeldhouwers al eeuwen doen. De omslag is een kunstwerk in opdracht van Lipari gemaakt door de talentvolle Mu Xue uit Amsterdam, komende twee jaar residential artist bij de Rietveld Academie in Amsterdam.

Dichter De Romein schildert zijn model met woorden, boetseert haar soms met rijm en houwt haar uit een ruw blok taal. Niet toevallig bestaat het woord model grotendeels uit 'Ode'. De Romein geeft poezie een nieuwe dimensie door een model te bedichten. Haar uiterlijk, natuurlijk. Maar ook haar ambities, angsten en dromen. Gelukkig hoeft ze niet dagen stil te zitten, maar staat en loopt en praat ze. Het palet is zijn woordenschat. Als penseel heeft hij een scherpe pen. De delete-toets dient als beitel en tenslotte de tijd als vernis over de gedichten. Modelgedichten. Ode aan het model. Ode aan de vrouw. "Het leven van een modeldichter gaat niet over rozen. Maar over ogen en borsten. En natuurlijk, wereldvrede! Het beeld van het model wordt nu niet door de lens van het fototoestel van de fotograaf gefilterd, maar door het hoofd van de dichter. De tweede filtering vindt plaats bij de lezer. Je kan Ode lezen om inspiratie op te doen om zelf eens een lofzang voor een geliefde op te schrijven. Je kan Ode ook lezen en wegdromen alsof het over jou gaat.

Recensie:

Ze schieten voorbij. De gedichten. Als flitsen van een camera. De dichter wil de schoonheid in een oogopslag. Een vluchtige aanraking ' vangen in woorden', maar wordt gedwarsboomd door de ongrijpbaarheid ervan. 'Bevries die blik in een fossiel' is zijn smeekbede. Ongrijpbaar of toch niet? Rosanna de Negro

Kunst:

De poezie die bij Lipari verschijnt zit verpakt in een kunstwerk. Een jonge talentvolle kunstenares krijgt een vrije opdracht van de uitgeverij om een kunstwerk te maken, geinspireerd door de inhoud van de bundel. Het kunstwerk wordt aangekocht door de uitgever en vormt de basis van de vormgeving van de omslag. De omslag van Ode is gemaakt door de zeer talentvolle jonge kunstenares Mu Xue uit Amsterdam. Zij is komende twee jaar residential artist bij de befaamde Rietveld Academie in Amsterdam. Ode is een van haar eerste werken in Nederland.

China:

Het is de bedoeling dat Ode dit jaar ook in China verschijnt, in een Engels-Chinese versie.

De dichtbundel kost 10 euro en is verkrijgbaar in alle boekwinkels en via alle internetboekwinkels in Nederland. ISBN 978.908.104.2642

'Ode' is een perfect cadeau voor Valtentijnsdag. Ook voor bedrijven. Voor tien euro krijg je 91 lofgedichten, alsof je ze zelf voorleest.

Uitgeverij Lipari