Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Historische meeting van legendarische Tilburgse concertzaal Noorderligt Nu 'In Beeld en Geluid'

Zondag 13 februari 2011, bijna 12.5 jaar na het sluiten van Noorderligt, wordt er in Poppodium 013 een meeting georganiseerd waarin de roemruchte Tilburgse concertzaal Noorderligt centraal staat. Een initiatiefgroep van oud medewerkers, georganiseerd in de vereniging Noorderligt Nu, is volop bezig met de voorbereidingen zoals het in kaart brengen en digitaliseren bijna 15 jaar popmuziek en sociaal-culturele historie in Noorderligt (1984-1998). Dit op veler verzoek van oud medewerkers, vrijwilligers, bezoekers en muzikanten uit die periode.

Noorderligt was bij de opening in 1984 de jongste en in korte tijd een van de meest toonaangevende popzalen in het popcircuit van Nederland. Naast beroemde zalen als Melkweg en Paradiso was Noorderligt de zaal met de grootste capaciteit in de rest van het land. De ongecompliceerde aanpak in de omgang met artiesten, managements en agency's zorgde voor een goede naam in het circuit wat een opwindend en breed programma opleverde, waarbij de zaal als specialist werd beschouwd op het gebied van hardrock en metal. Ook bood Noorderligt ruimte aan initiatiefgroepen voor sociaal-maatschappelijke manifestaties e.d.

De no nonsens aanpak leverde Noorderligt een grote en fanatieke schare bezoekers op die zich meer dan elders verbonden voelden met de gemoedelijke sfeer, de uitstekende akoestiek en zichtlijnen en de grote variatie in swingavonden, concerten en festivals. Naast een kleine professionele staf verbonden door de jaren heen vele werkende en studerende jongeren zich als vrijwilliger met het Noorderligt avontuur. Dat creëerde een sterke sociale band die nog steeds bestaat. Er zijn veel verhalen over Noorderligt, waarvan er een aantal in het boek 10 Jaar Noorderligt is opgetekend. Dit boek wordt binnenkort op de website www.noorderligt.nu geplaatst.

De jaren Noorderligt liggen ver achter ons. De organisatie maakte na bijna 15 jaar grote professionele stappen met noodzakelijke op de toekomst gerichte fusieplannen. Dat was het concept van een modern popinstituut dat na de voltooiing van Poppodium 013 als lichtend voorbeeld geld voor het gehele popcircuit en de muziekindustrie.

Noorderligt leeft nu bescheiden voort in de activiteiten van die zaal. Noorderligt leeft intensief voort in de herinneringen van de mensen die in de jaren Noorderligt als concert- en dansbezoeker, vrijwilliger, staflid of artiest voor of op of achter het podium stonden. Een generatie is via Noorderligt voor het eerst in contact gekomen met pop en rock, met de energie en opwinding van live muziek en het aanschouwen van grote namen of de ontdekking van geweldige talenten. De culturele betekenis van bijzondere concerten en opwindende dansfeesten voor de stad Tilburg en haar directe omgeving kan niemand zijn ontgaan. Fantasiefeesten, themafeesten, pure swingfeesten en de eerste danceparty's vonden in deze voormalige bioscoop plaats. Vanuit Noorderligt zijn persoonlijke en bedrijfsmatige initiatieven ontstaan of ondersteund zoals Festival Mundial, Framework Evenementen, Monsters Of Rock, vormgevers, fotografen, journalisten, licht- en geluidstechnici, producenten en niet te vergeten mu zikanten.

Tijdens de meeting op 13 februari over de jaren Noorderligt worden al die mensen die iets hebben met het 'oude' Noorderligt bij elkaar gebracht en wordt een verbinding gelegd tussen toen en nu. Via de website en facebook komen veel reacties binnen met foto's, herinneringen en wat Noorderligt voor die mensen heeft betekend. Veel van de historie van Noorderligt zal te horen en te zien zijn. Film en fotomateriaal, unieke audio opnames, tijdsbeelden en filmische portretten van de levensverhalen van voormalige Noorderligt adepten en vrijwilligers en uiteraard ook live muziek en dans. De meeting zal een organische ontmoeting en uitwisseling zijn tussen mensen met positieve en emotionele herinneringen aan Noorderligt en waarschijnlijk ontstaan ter plekke nieuwe initiatieven die voortborduren op al deze ervaringen.

Noorderligt Nu 'In Beeld En Geluid'
Zondag 13 februari 2011 | aanvang 16:00 | zaal open 16:00 Tickets à ¤ 10,00 (excl. servicekosten) zijn reeds verkrijgbaar vvia 013 en Ticket Service Nederland.

013, Veemarktstraat 44, Tilburg, www.013.nl

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht