Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS start Provinciale Statenverkiezingen met twee debatten

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart organiseert de NOS twee verkiezingsdebatten. NOS radio trapt op 13 februari af met een twee uur durend debat tussen 12.00 en 14.00 uur op Radio 1. NOS televisie volgt op 14 februari op Nederland 2 met een debat van 20.55 tot 21.55 uur.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan deze keer meer dan ooit in het teken van de landelijke politiek. Want de burgers bepalen met hun stem op 2 maart niet alleen de samenstelling van de twaalf provinciebesturen, maar - indirect - ook van de Eerste Kamer. Immers, het zijn de nieuw gekozen leden van de Provinciale Staten die op hun beurt op 23 mei de leden van de Eerste Kamer kiezen.

De samenstelling van die Eerste Kamer is uitermate belangrijk voor het huidige minderheidskabinet van VVD en CDA. Want daar kan het kabinet nu nog niet steunen op een meerderheid. Dit in tegenstelling tot de Tweede Kamer, waar de ploeg van premier Mark Rutte dankzij gedoogsteun van de PVV wel op een meerderheid kan rekenen. Het is voor het kabinet Rutte dan ook van het allergrootste belang om goed te scoren bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten. Voldoende winst voor VVD, CDA en PVV betekent een grote kans op een meerderheid van deze drie partijen in de nieuw samengestelde Eerste Kamer op basis van de verkiezingsuitslag.

NOS Radio 1 Journaal verkiezingsdebat:
Zondag 13 februari , 12.00 - 14.00 uur, Radio 1/ NOS Politiek24

Het NOS Radio 1 Journaal verkiezingsdebat komt vanuit de studio in Hilversum. De presentatoren Lucella Carasso en Joost Vullings ontvangen politici (lijsttrekkers en/of partijleiders) uit de Eerste of Tweede Kamer (wie er precies komen, is nog onbekend). De politieke kopstukken spreken over actuele politieke onderwerpen en over de rol die de Eerste Kamer gaat spelen na de komende Provinciale Staten-verkiezingen.

Nederland Kiest, verkiezingsdebat:
Maandag 14 februari, 20.55 - 21.55 uur, Nederland 2 / NOS Politiek 24

Onder de naam 'Nederland Kiest, verkiezingsdebat' is het een dag later de beurt aan NOS televisie. Voor het tv-debat vanuit de vergaderzaal in de Eerste Kamer zijn de lijsttrekkers uit de Eerste Kamer uitgenodigd van de acht grootste partijen in ons land, te weten VVD, PvdA, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks en CU. Onder leiding van Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen spreken deze politici over actuele politieke zaken en over de rol van de Eerste Kamer na de verkiezingen van 2 maart.