KNHS

Franse suprematie in Spaanse Vigo
13 februari 2011

VIGO (KNHS) - De 62-jarige Franse springruiter Michel Robert trok samen met Kellemoi de Pepita het volle profijt van zijn late startpositie in de elfde wereldbeker kwalificatiewedstrijd, die in de Spaanse havenstad Vigo werd verreden. De Franse routinier wist zijn landgenoot Kevin Staut met Silvana de Hus, waarmee Staut de wereldbeker kwalificatie in Genève wist te winnen, achter zich te laten, terwijl de Zweedse Malin Baryard Johnsson met H&M Tornesch als derde eindigde. Door deze tweede plaats heeft Staut de leiding in het tussenklassement verder uitgebouwd. Hij verzamelde tot nu toe 96 punten en staat daarmee 23 punten voor op de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson, die gedeeld tweede staan.

Voor Nederland kwamen Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Simon en Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson aan de start. Dubbeldam drong door tot de barrage, maar Thijssen noteerde een springfout, waardoor hij als 24ste eindigde.

In totaal kwamen 35 combinaties aan de start, waarvan 17 zich plaatsten voor de barrage en na de één na laatste starter, de Fransman Michel Robert, kon Dubbeldam als laatste starter proberen zich voor in het klassement te rijden. Dubbeldam ging sterk van start over het veel wendingen tellende barrageparcours, waarover uiteindelijk slechts vijf combinaties foutloos zouden blijven. Dubbeldam vroeg van BMC Van Grunsven Simon een hoog tempo, maar kreeg een springfout op de één na laatste hindernis, een hoge en brede triple bar. Daardoor eindigde hij als zevende. Michel Robert na afloop: "De wending naar deze triple was een zeer lastige. Daarom heb ik geprobeerd vooral in het begin van het barrageparcours tijd te winnen, waardoor ik aan het einde van het parcours iets meer tijd kon nemen".

Jeroen Dubbeldam was achteraf van mening dat hij had kunnen winnen. "In de wending naar deze triple bar maakten we een galopsprong te veel, waardoor we net te dicht bij de hindernis kwamen en het foutje maakten. Dat was echt mijn fout. Als ik wel de eerste afstand had gekozen hadden we niet alleen een galopsprong minder gemaakt, maar waren we daardoor ook sneller geweest", aldus Dubbeldam. Tijdens het parcours verkennen had Jeroen niet de indruk gekregen dat het parcours zo licht was dat bijna de helft van de deelnemers foutloos zou blijven. "Er was in Vigo een zeer sterk veld aan de start en dan krijg je al snel dat het gemakkelijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Ik had Simon een tijdje rust gegeven, maar hij pakte nu weer voortreffelijk aan. Ik ben daarom ondanks het foutje best tevreden".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.csivigo.com

Uitslag FEI world cup (1.60m) (za):


1) Michel Robert (Fra) - Kellemoi de Pepita - 0 / 0 - 45.88
2) Kevin Staut (Fra) - Silvana de Hus (Corland x Widor) - 0 / 0 - 47.22
3) Malin Baryard Johnsson (Zwe) - H&M Tornesch (Lux Z x Libero H) - 0 / 0 - 48.15
7) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) -BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 / 4 - 46.29
24) Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 4

Tussenstand FEI world cup:


1) Kevin Staut (Fra) - 96

2) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - 73
2) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - 73
12) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - 43
20) Jeroen Dubbeldam - 30
24) Gerco Schröder (Tubbergen) - 28
27) Leon Thijssen - 27

Uitslag springen 1.45 (zo):


1) Sergio Alvarez Moya (Spa) - Uno (Fuego du Prelet x Power) - 0 / 0 - 30.21

2) René Lopez (Col) - Netscape du Mirador - 0 / 3 - 31.71 2) Jessica Kürten (Ier) - Fashion - 0 / 3 - 32.62 7) Jeroen Dubbeldam - BMC Veyron (Indoctro x Jus de Pomme) - 0 / 3 - 37.59