Ingezonden persbericht


Unieke serie ook te koop als pin

Jaarorde De Marotte Zitterd 2011 hommage aan 'de Pappegey'

Sittard - Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd startte in 2006 met een nieuwe reeks jaarordes. Een bijzondere serie van elf stuks brengt belangrijke plaatsen, gebeurtenissen en elementen van de eeuwenoude Sittardse vastelaovend op een bijzondere en creatieve manier in beeld. Marot Jan Ruigt tekent voor het idee en het ontwerp. Claudia van Tiggelen en Cindy Ferfers zorgen voor de realisatie en verfijning hiervan. Traditioneel ontvangen op 1 januari de Deken van Sittard en de burgemeester het eerste exemplaar van de stadsprins.

Serie van 11
Uniek aan de achtereenvolgende medailles in deze serie is dat deze als puzzelstukken in elkaar passen. Elke kleurrijke jaarorde is voorzien van het jaartal, de tekst van de schlager van het betreffende seizoen en de teksten 'Marotte' en 'Zitterd'. Dit seizoen is de zesde jaarorde uit de serie verschenen. Losse woorden op de achtereenvolgende ordes vormen uiteindelijk een zin die onlosmakelijk met De Marotte verbonden is. De zin is nu compleet: 'Dao zeen mee gekke es me meint'. De zin die als slogan verwerkt is in het wapen van De Marotte. Hiermee staat De Marotte ook een beetje centraal op deze orde.

Het echte thema van dit seizoen is 'de Pappegey' (de papegaai), hét symbool van het Sittardse carnaval. Het is een vrije vertaling van de Marottestandaard M.P.Q.S. of vertaald: 'De Marotte en 't volk van Sittard'. Deze standaard is sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw op veel foto's te zien en staat altijd op de bühne bij het installeren van de nieuwe stadsprins.

Traditioneel blijft de Marotteprins de jaarorde van zijn seizoen tot in de lengte van dagen dragen. Ze verwijst dus altijd naar zijn regeringsjaar en alles wat de stadsprins heeft meegemaakt. Daaruit blijkt dat de medaille een belangrijke rol speelt in het 'spel van klatergoud' dat de vastelaovend heet. De jaarorde wordt jaarlijks door de stadsprins uitgereikt aan personen die speciale verdiensten hebben voor de Sittardse vastelaovend. Deelnemers aan de kinderoptocht ontvangen een plastic replica.

Ook als pin
Het is De Marotte gebleken dat de serie door iedereen zeer enthousiast ontvangen is. Nu de reeks vorm begint te krijgen, groeit de interesse voor dit kunstwerk. Door het aanbieden van de ordes in de vorm van pins voorziet de vereniging in de behoefte van liefhebbers om deze serie ook te kunnen verzamelen. De pins zijn te koop in de Marottewinkel (Damesmode Van Neer/Eyckeler, Brandstraat 11).