Politie Groningen

Bedrijfsinbraken in stad Groningen gedaald

Daling van 45%

Groningen , 14-02-2011 o Het aantal bedrijfsinbraken in de stad Groningen is de laatste jaren drastisch gedaald. Vonden er in 2006 nog 686 inbraken plaats, eindigde het jaar 2010 met 309 inbraken. Een daling van 45%.

Daling

Voor de daling zijn verschillende redenen aan te voeren. Een daarvan is de actieve aanpak van veelplegers door de politie. Van de 100 veelplegers in het district Groningen/Haren zitten er momenteel 50 vast. Maar ook door de collectieve beveiliging van de
bedrijventerreinen door de Stichting Beveiliging Bedrijfsomgeving Groningen (BBOG), waarin bedrijventerreinenverenigingen, Kamer van Koophandel, MKB Noord, het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing, politie, brandweer en gemeente Groningen vertegenwoordigd zijn, blijft de daling zich doorzetten.

Keurmerk

Het toegekende Keurmerk Veilig Ondernemen op de bedrijventerreinen West, Zuidoost en Noordoost Groningen werpt ook haar vruchten af. Landelijk is aangetoond dat de invoering van het keurmerk veilig ondernemen het aantal bedrijfsinbraken met 7 tot 18 % is afgenomen. Bedrijfsterreinen met een dergelijk keurmerk scoren hierin het beste. De verpauperde terreinen blijven in de daling wat achter.

Beveiligingsmaatregelen

Een andere reden voor de afname van bedrijfsinbraken is dat de laatste jaren steeds meer werd geïnvesteerd in beveiligingsmaatregelen. Dit bleek uit gesprekken en rapportages van de technische
beveiligingsbedrijven. Hier werd de laatste jaren de landelijke Regionaal Platforms Criminaliteitsbeheersing veel energie in gestoken.

Aangiftebereidheid

Uit recent onderzoek bleek dat de aangiftebereidheid voor bepaalde delicten bij het bedrijfsleven jaarlijks nog daalt. Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Eén daarvan is dat ondernemers een afspraak moeten maken voor het doen van aangifte is. Het BBOG is bezig om het doen van aangifte te vereenvoudigen. Verder bleek uit onderzoek dat door goede communicatie tussen politie en ondernemers de aangiftebereidheid kan worden vergroot.