Veilig Amsterdam

raambordelen 1012

wallen

---

Bestemmingsplan raambordelen 1012

14 februari 2011

Op 8 februari 2011 is de procedure voor het bestemmingsplan raambordelen van start gegaan. Hiermee gaat het project 1012 een nieuwe fase in. Met het bestemmingsplan heeft de gemeente straks een instrument in handen om de beoogde reductie van het aantal raambordelen in het 1012 gebied te realiseren. Als gevolg van de vastgestelde zonering zullen circa 40% van de raambordelen in het gebied de bestemming prostitutie verliezen, waardoor er buiten de prostitutiezones geen raambordelen meer kunnen worden geëxploiteerd.

Het bestemmingsplan omvat 52 panden in het middeleeuwse stadshart en 10 panden in het aangrenzende deel van de westelijke grachtengordel. Op dit moment zijn 30 van de in totaal 62 panden verworven door corporaties en NV's. In deze panden is al geen raamprostitutie meer. Van de oorspronkelijke 477 bordeelramen zullen er 293 overblijven.

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum heeft kennis genomen van het concept ontwerp bestemmingsplan Herbestemmen Raambordelen Binnenstad en vraagt advies aan het college van B&W voor de vrijgave voor inspraak en overleg. De gemeenteraad draagt de financiële verantwoordelijkheid voor de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Daarnaast wordt het concept ontwerp bestemmingsplan besproken in de commissievergadering Bouwen en Wonen. Volgens planning zal het dagelijks bestuur op 24 mei 2011 beslissen over vrijgave voor inspraak.

Doelstelling

In de zomer van 2009 hebben de gemeenteraad en stadsdeelraad de Strategienota Coalitieproject 1012, Hart van Amsterdam, vastgesteld. De hoofddoelstelling van project 1012 is het doorbreken van de criminele infrastructuur door het verminderen van de omvang en concentratie van criminogene en economisch laagwaardige functies in het stadshart van Amsterdam. Het streven is een herstel van de functiebalans, meer diversiteit aan functies en een verbetering van het woon- en leefklimaat in het gebied.

Een belangrijk middel om deze doelstelling te bereiken is het verminderen van het aantal raambordelen. Met project 1012 kiest de gemeente voor zonering van de raamprostitutie in twee overzichtelijke gebieden: rondom de Oude Nieuwstraat en directe omgeving, en op de Oudezijds Achterburgwal en aanliggende stegen, met als effect een vermindering van 40% van het huidige aantal raambordelen in de binnenstad. De uitvoering van het plan, door minnelijke verwerving danwel door middel van onteigening, gebeurt gefaseerd.

Voor het overige deel van postcodegebied 1012 wordt inmiddels door stadsdeel Centrum het bestemmingsplan postcodegebied 1012 voorbereid. Beide plannen doorlopen een eigen procedure en planning.

Meer informatie

Prostitutie

---