CDA


Bruins Slot: Geen extra geld meer voor SPEER
vrijdag 11 februari 2011

De Tweede Kamer vergaderde deze week met de minister van Defensie over het programma SPEER. Het programma SPEER heeft als doel om de besturing, beheersing en uitvoering van defensiebrede materieellogistieke en financiële processen te verbeteren. âDat is op zich een mooi doelâ, aldus CDA-woordvoerder Hanke Bruins Slot, âmaar tot nu toe kenmerkt de weg naar dit doel zich als uiterst lastig begaanbaarâ.

Het project loopt namelijk vanaf begin af aan al slecht en kenmerkt zich door fouten. âEr is slecht begroot en Defensie bleef allerlei aanvullende eisen stellen, zodat het systeem daardoor onnodig duur werd. Daarom pleitte Bruins Slot voor een ongewijzigde uitrol van het systeem. Bruins Slot uitte ook haar zorgen over het personeel. âGedurende het hele project is het moeilijk gebleken om voldoende gekwalificeerd personeel te krijgen en bij het project te behouden. Het is daarom zaak dat er bij de afronding van het project richting 2014 ook voldoende personeel aan het project blijft werken, zodat ook continuïteit gewaarborgd is. In dit licht wil ik ook weten welke gevolgen de aankomende reorganisaties en bezuinigingen bij Defensie hebben op het SPEER-projectâ.

Om verdere brokken zoveel mogelijk te voorkomen riep Bruins Slot de minister op om, wanneer het systeem in 2014 opgenomen wordt in de organisatie eerst een âbusiness caseâ uit te voeren met diverse scenarioâs. Bruins Slot: âEen soort testfase waarin we kijken of het systeem in de organisatie werkt zoals het moet werkenâ. De minister kwam aan deze eis van Bruins Slot tegemoet.