Gemeente Berkelland

begeleidt vroegtijdig schoolverlaters naar baan

`JOUW-unit' begeleidt vroegtijdig schoolverlaters naar baan

Nieuwe afspraken over jongerenloket in Werkplein Oost Achterhoek.

JOUW-unit ondertekening

Mevrouw drs. A.J.M. Gildhuis, manager van de Sociale Dienst Oost Achterhoek en de heer G. Verbeek, Hoofd afdeling Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente Doetinchem ondertekenden het contract.

De Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en de gemeente Doetinchem ondertekenden vorige week een contract waarin afspraken zijn gemaakt over de begeleiding van vroegtijdig schoolverlaters. Het gaat om de groep van 18 tot 23 jaar. De medewerkers van het jongerenloket JOUW-unit gaan jongeren zonder opleiding naar de arbeidsmarkt begeleiden.

JOUW-unit richt zich op twee groepen schoolverlaters. Zij die geen school afgemaakt hebben én geen werk hebben. En zij die wel een baantje hebben, maar op geen enkele manier een opleiding (startkwalificatie) hebben. Ook al hebben ze nu werk wanneer ze geen enkele opleiding hebben gedaan, kan het straks heel moeilijk worden om aan het werk te komen wanneer deze jongeren hun huidige baan mochten kwijt raken. Bijleren is altijd belangrijk. JOUW-unit helpt daarbij.

JOUW-Unit helpt niet alleen jongeren tot 23 jaar (de RMC doelgroep). Daarnaast kunnen Alle jongeren tot 27 jaar er terecht voor werk of een werk/leeraanbod.

JOUW-Unit

JOUW-UNIT staat voor: Jongeren met Onderwijs Uitstroom naar Werk. In JOUW-unit werkt een heel aantal instanties samen in één team. De SDOA neemt voor wat betreft de cliënten uit Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk deel in het jongerenloket. JOUW-unit valt onder het Werkplein Oost Achterhoek waar - naast de SDOA - ook het UWV-werkbedrijf en Hameland arbeidsintegratie als ketenpartners een plek vinden.

JOUWUnit logo

Terugdringen van voortijdig schoolverlaten

De gemeente Doetinchem regelt namens de regio Achterhoek het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaters (RMC). JOUW-Unit voert taken van het RMC uit op basis van een uitvoeringscontract. Het gaat daarbij vooral om het terugdringen van voortijdig schoolverlaten en het behalen van een opleiding (startkwalificatie) voor de arbeidsmarkt. Waar mogelijk worden ook werkende jongeren en hun werkgever benaderd om hen zover te krijgen dat via een werk/leertraject alsnog een startkwalificatie wordt verkregen. De positie van de jongere op de arbeidsmarkt krijgt met een startkwalificatie een veel steviger basis. Het contract waarin dit allemaal is geregeld, is nu getekend.