Stijgende arbeidsmigratie vraagt om begeleiding en strikte regelgeving

14/02/2011 12:55

Tempo-Team

Stijgende arbeidsmigratie vraagt om begeleiding en strikte regelgeving

Overheidmaatregelen noodzakelijk, malafide bureaus blijven zaken doen

Diemen, 14 februari 2011 - Op dit moment zijn er jaarlijks ongeveer 100.000, voornamelijk Poolse, arbeidskrachten al dan niet tijdelijk in Nederland werkzaam. In 2015 zullen dit er volgens de ABU ruim 180.000 zijn. Om deze extreme groei van arbeidsmigranten goed op te vangen en te begeleiden is het noodzakelijk om strikte regels te waarborgen. Momenteel zijn er nog te veel misstanden omdat de malafide bureaus het niet zo nauw nemen met de regels. "Met het Certified Flex Home keurmerk van de ABU en het initiatief van minister Kamp (SWZ) om geen ongeregistreerde uitzendbureau meer te laten bemiddelen, gaat het wel de goede kant op", aldus Peter Louwers, operationeel manager van Tempo-Team EU-Flex. "Maar we zijn er nog niet, want door de groei zien we nog steeds nieuwe, onervaren partijen instappen die het niet zo nauw nemen met de regels".

Nog te vaak worden buitenlandse werknemers in gewone woonhuizen ondergebracht zonder echte begeleiding. Dat geeft regelmatig problemen in de buurt vanwege overlast. "Bij Tempo-Team begeleiden we EU werknemers van A tot Z en gebruiken we alleen grootschalige huisvestingsprojecten. Ook zetten wij jobcoaches in die 24 uur stand by zijn", volgens Louwers de enige juiste methode. Hij vervolgt: "Deze mensen zijn hier tijdelijk en hoeven dus niet volledig te integreren. Ze willen werken en geld verdienen en hun vrije tijd het liefst met landgenoten doorbrengen."

Zolang uitzendbureaus ongeregistreerd kunnen opereren is het van belang dat de bedrijven opletten wie ze inhuren voor de bemiddeling. Het ABU keurmerk Certified Flex Home is nu de enige garantie dat het hele proces inclusief de huisvesting in orde is. Het keurmerk is in 2009 in het leven geroepen op initiatief van de belangrijkste brancheorganisaties binnen de uitzendbranche, de ABU en de NBBU. Alle leden van deze brancheorganisaties die werken met arbeidsmigranten en daarvoor ook de huisvesting beschikbaar stellen moeten voldoen aan de huisvestingsnormen die zijn vastgelegd in de CAO. De belangrijkste eisen zijn onder meer gesteld op het gebied van brandveiligheid, beschikbare woonruimte en sanitaire voorzieningen.

Volgens Louwers komt het initiatief van Minister Kamps om de malafide uitzendpraktijken stevig aan te pakken geen dag te laat. "De verwachte groei van de arbeidsmigratie moet nu echt goed georganiseerd worden, anders houden we de misstanden en wordt het een chaos waar de EU-werkers de dupe van worden. Dat kan natuurlijk niet, want Europa is één en we moeten iedereen fatsoenlijk behandelen."

Over Tempo-Team

Met 1.800 eigen medewerkers, 300 vestigingen en ongeveer 35.000 mensen dagelijks aan het werk is Tempo-Team de tweede arbeidsbemiddelaar in Nederland. Daarnaast zijn we actief in België, Duitsland, Luxemburg en Portugal. Tempo-Team biedt een compleet aanbod van diensten op het gebied van arbeid: uitzenden, professionals, inhouse services, payrolling, outsourcing en employability. Met deze HR-diensten specialiseren wij ons in het bijzonder in de sectoren Logistiek, Food, Industrie, Hospitality, Overheid, Gezondheidszorg, Financiële Dienstverlening en Teleservice.

Tempo-Team is onderdeel van Randstad Holding NV.





http://www.tempo-team.nl