Gemeente Gorinchem


Onthulling Plaquette woonhuis Esther van Vriesland

GORINCHEM, 7 februari 2011. Vanaf aanstaande donderdag krijgt het vroegere woonhuis van Esther van Vriesland in Gorinchem bijzondere aandacht door een plaquette aan de muur. Op donderdag 10 februari om 15:45 uur onthult burgemeester IJssels de plaquette, op het gebouw Kalkhaven 53, op de hoek met de Lombardstraat. Onno Albada, voorzitter van het 4-meicomité spreekt en Opperrabbijn Jacobs houdt een toespraak gekoppeld aan een gebed.
U bent van harte uitgenodigd bij de onthulling aanwezig te zijn.

Esther van Vriesland, een meisje van 15 jaar uit Gorinchem, hield in de tweede wereldoorlog een dagboek bij, totdat ze werd opgepakt en vergast in Auschwitz. Haar dagboek is vorig jaar opnieuw uitgegeven en stond centraal in de Run for Freedom, in een bijzonder toneelstuk door haar vroegere school, het Merewade College, en in een tentoonstelling in het Gorcums Museum.

Plaquette
Esther's vroegere woonhuis krijgt bijzondere aandacht door middel van een plaquette aan de muur. Het statig verheven huis op de hoek van de Kalkhaven en de Lombardstraat heeft allang nieuwe bewoners, maar wordt zo een monument dat voorbijgangers herinnert aan haar geschiedenis.

De plaquette is gemaakt door Heleen Huisman, beeldend kunstenares uit Bennekom.
Ze heeft gewerkt aan de hand van spaarzame foto's die er zijn van Esther van Vriesland. De wensen bij het maken van de plaquette van Esther waren: jong en glanzend, oud door de omstandigheden en indrukwekkend door haar geschiedenis.