Gemeente Castricum

Burgers helpen Castricum bezuinigen

wethouder Klijnstra bij uitpuilend ideeen koffertje Afgelopen zaterdag gaf een twintigtal inwoners gehoor aan de uitnodiging van de gemeente Castricum mee te denken over de noodzakelijke structurele bezuinigingen. De deelnemers hebben duidelijke ideeën voor de toekomst gegeven. Zij zien de gemeente meer als de verbindende schakel tussen diverse initiatieven. Voor allerlei taken kunnen de inwoners heel goed zelf verantwoordelijkheid dragen. Verder kan de gemeente beter inspelen op duurzame ontwikkelingen, die immers een besparing betekenen in de toekomst.

De rijksoverheid heeft veel geld geïnvesteerd in de banken en aanvullende maatregelen om de economie op gang te houden en moet nu haar uitgaven beperken.
Aangezien de inkomsten van gemeenten grotendeels afkomstig zijn van het rijk zal Castricum haar uitgaven structureel moeten verminderen. Een kaasschaaf over de uitgaven halen is daarvoor niet voldoende. Het gaat om een fikse opgave; de inkomsten dalen naar verwachting van ⬠54 miljoen in 2011 naar ⬠49 miljoen in 2014. Daarom vraagt de gemeente inwoners na over creatieve en inspirerende ideeën voor bezuinigingen. Â
Inspiratie
De aanwezigen, merendeels inwoners van de gemeente Castricum, waren op basis van hun expertise uitgenodigd om tijdens een âInspiratiedag interactief bezuinigenâ mee te denken over de bezuinigingen. De algemeen directeur van de gemeente, Karin Peters, startte met een korte toelichting op de gemeentelijke financiën en de noodzakelijke bezuinigingen . Vervolgens presenteerde de gespreksleider van de dag, Jurgen van der Heijden, inspirerende voorbeelden waaraan de aanwezigen bij creatief bezuinigen zouden kunnen denken. De voorbeelden varieerden van de zogenaamde âbotte bijl-bezuinigingâ tot publiek/private samenwerking, het combineren van functies en burgerinitiatieven.

Deze laatste twee voorbeelden sloten goed aan bij de ideeën die de aanwezigen zelf hadden. Bij het combineren van functies denkt men bijvoorbeeld aan de verhuur van flexplekken en vergaderruimtes in het vernieuwde gemeentehuis en het combineren van maatschappelijke, zorg- en buurtfuncties in sportaccommodaties.
Als goede invulling voor het burgerinitiatief werd voorgesteld om inwoners zelf te laten nadenken hoe ze willen wonen en dit ook zelf te laten ontwikkelen.

De aanwezigen zagen op korte termijn bezuinigingsmogelijkheden door aanwezige kennis onder inwoners te benutten. Van de deskundigheid van burgers kunnen ambtenaren gebruik maken, zodat de inhuur van externe deskundigheid (bijna) overbodig wordt.
Burgers kunnen ook meer worden betrokken bij uitvoerende activiteiten zoals groenonderhoud of zorgtaken. Het één kan zelfs leiden tot het ander. Zo kan met de âadoptieâ van groenstroken door omwonenden eveneens de zorg voor elkaar (sociale cohesie) en de kennis over de natuur worden bevorderd.Â

Ook het slim inkrimpen van de gemeentelijke organisatie, bijvoorbeeld door te fuseren met omringende gemeenten, werd geopperd. Daarbij kan worden gekozen voor een variant, waarbij ambtelijke organisaties worden samengevoegd, maar het lokale gemeentebestuur (college en gemeenteraad) blijft bestaan.Â

Publieksdag
De genodigden en de gemeentelijke organisatie kijken terug op een geslaagde dag. Op 12 maart volgt bovendien een publieksdag. Het college van B&W gaat alle ideeën, rijp en groen, zorgvuldig bekijken en betrekken bij de voorjaarsnota..

Â