Unicef


Kinderen centraal stellen in Egypte

Alle ogen waren de afgelopen weken gericht op Egypte. Maar hoe zit het eigenlijk met de kinderrechten in het Noord-Afrikaanse land? En hoe is het gesteld met de naar schatting 28 miljoen Egyptische kinderen?

14 februari 2011
Kinderen centraal stellen in Egypte

Egypte was een van de 20 eerste landen die het Verdrag voor de Rechten van het Kind geratificeerd hebben. Toch leven veel kinderen in het land nog onder slechte omstandigheden. In opdracht van UNICEF heeft het Centrum voor Economische en Financiële Researchstudies van de universiteit van Caïro ¿in 2009 onderzoek gedaan naar a¿r¿m¿o¿e¿de o¿n¿d¿e¿r ¿k¿i¿n¿d¿eren ¿in Egypte.

De belangrijkste bevindingen¿¿ waren:

* Meer dan 7 miljoen kinderen krijgen niet waar ze recht op hebben, zoals recht op eten, water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg, onderdak, onderwijs, participatie en bescherming.
* Circa 5 miljoen kinderen wonen in slechte omstandigheden.
* Ongeveer 1,5 miljoen kinderen onder de 5 jaar hebben te weinig eten en geen toegang tot goede gezondheidszorg.

* Vooral op het platteland gaan veel meisjes niet naar school.

Kinderen centraal stellen

"Bijna de helft van de kinderen in Egypte leeft van minder dan 2 dollar per dag", aldus Sigrid Kaag, UNICEF-directeur voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Een kind dat in armoede opgroeit krijgt zelden een tweede kans op een opleiding of een gezonde start in het leven. Als we de cirkel van armoede willen doorbreken is het essentieel dat kinderen centraal worden gesteld in het ontwikkelingsbeleid'.