Ministerie van Defensie

Belangrijke rol voor Defensie in maritieme bouwsector

14 februari 2011, 16.16 uur

Belangrijke rol voor Defensie in maritieme bouwsector Voorbeeld nieuw patrouilleschipUit een studie naar de marinebouwsector blijkt dat de Koninklijke Marine en de Defensie Materieel Organisatie (DMO) aan de basis staat van veel innovatieve ontwikkelingen in de hele Nederlandse maritieme cluster. De studie `De marine en marinebouwcluster, welvaartscreatie en innovatief vermogen' werd afgelopen vrijdag overhandigd aan de Commandant der Zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom, in het bijzijn van de Directeur Wapensystemen van DMO, Klaas Visser.

De studie toont aan dat binnen de marinebouwcluster goed wordt samengewerkt door overheid, onderzoek en ondernemers. Defensie zet het politieke beleid om in militaire behoeftes en concrete ideeën, dit alles binnen strakke financiële kaders. Onderzoekers en ondernemende bedrijven worden vervolgens uitgedaagd om innovatieve oplossingen en producten te ontwikkelen. Dankzij de Defensie Materieel Organisatie draagt Defensie ook kennis aan dit proces bij. De sector heeft zich dankzij dit goede samenspel ontwikkeld tot een kennisintensieve en vooruitstrevende bedrijfstak die zijn producten in toenemende mate internationaal afzet, zowel in militaire als civiele markten.

Moderne vloot

20110214 Belangrijke rol voor Defensie in maritieme bouwsector Overhandiging studie

De marine staat aan de basis van veel innovatieve ontwikkelingen in de hele Nederlandse maritieme cluster aldus professor Wijnolst, voorzitter van stichting Nederland Maritiem Land (NML). Uit de studie, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Policy Research Corporation in opdracht van NML, blijkt ook dat op deze manier een moderne, op haar taken toegesneden vloot wordt verkregen. Een vloot die zowel wat betreft aanschaf als operationele inzet een gunstig financieel plaatje oplevert en die versneld kan worden aangepast aan politiek-strategische ontwikkelingen.

Renée Bergkamp, de directeur-generaal Ondernemen en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, kreeg vrijdag ook een exemplaar overhandigd. Zij toonde zich aangenaam verrast door het positieve resultaat van deze studie. "Het is een win-win situatie die als voorbeeld kan dienen voor het nieuwe bedrijfslevenbeleid dat minister Verhagen onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd." René Berkvens, CEO van Damen Shipyards Group, bevestigt het belang van Defensie voor de marinebouwcluster.