SGP


Rijk en provincies rijden boeren in de wielen

âNoordwest Overijssel moet beter aansluiting krijgen bij de rest van Ne-derland. Dat kan en dat moet.â Dat zegt SGP-voorman Kees van der Staaij, vandaag op (werk)bezoek in Overijssel.
Vanavond spreekt de SGP'er in Kampen. Hij zal daar pleiten voor vier con-crete projecten om Kampen en omgeving beter te ontsluiten.
1. Nieuwe brug bij Ramspol ;

2. Snelle aanleg Hanzelijn;

3. Aansluiting A28/A50.

4. Zuiderzeehaven. Om die haven beter toegankelijk te maken wil de SGP al jaren dat er een diepere vaargeul in het IJsselmeer komt en aanpassing van de sluizen in de Afsluitdijk.

In Overijssel ondervinden boeren al jaren last van de knellende regels van Natura 2000. Van der Staaij zei daarover op een spreekbeurt in Kampen dat het âhoog tijd wordt om de papieren blauwdrukken eens af te stem-men op de praktijk in het veld. De natuur houdt zich echt niet aan de re-gels uit Brussel.â De SGP heeft hierover een motie aanvaard gekregen in de Tweede Kamer. In die motie-Van der Staaij staat dat de selectie en aanwijzing van de Natura 2000-gebieden opnieuw moet worden bekeken.

In verband hiermee vindt de SGP dat provincies de afgelopen jaren veel te veel claims hebben gelegd op gronden voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Van der Staaij: âClaims die zo goed als zeker onrealistisch zijn, moeten zo snel mogelijk vervallen. Bedrijven die door zoân claim nu nog âop slotâ zitten, krijgen daardoor meer zekerheid en vrijheid. Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn. Te lange onzekerheid, maakt de be-drijfsvoering lastig, zo niet onmogelijk.â