Openbaar Ministerie

Eis: drie jaar gevangenisstraf voor illegale handel in vuurwerk

14 februari 2011 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Den Bosch drie jaar gevangenisstraf geëist tegen twee mannen, die worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die illegaal zwaar en gevaarlijk vuurwerk hebben ingevoerd en verhandeld in Nederland.

Het onderzoek door het Regionale Milieu Team (RMT) Brabant Zuid-Oost startte in januari 2009. De twee broers van 25 en 27 jaar uit Eindhoven worden gezien als de twee hoofdverdachten. Het vermoeden is dat zij het vuurwerk in Duitsland en Polen bestelden. Ze maakten daarbij gebruik van de papieren en de opslagruimte van een 48-jarige vuurwerkgroothandelaar uit België. De broers haalden het vuurwerk vervolgens naar Nederland en verkochten het via email en MSN door naar particulieren en tussenhandelaren zonder vergunning. Het vuurwerk waarin gehandeld werd bestond uit o.a. cobra's, lawinepijlen, Napolitaanse bommen, flowerbeds en mortierbommen. Een deel van het vuurwerk is van de zwaarste gevaarcategorie en is massa-explosief. Dat wil zeggen dat als één stuk vuurwerk ontbrandt, de hele partij meegenomen wordt en in één keer kan ontploffen.

Gevangenisstraffen
De officier van justitie benadrukte dat de mannen door hun handel het leven van anderen in gevaar hebben gebracht. Het vuurwerk werd op onveilige wijze vervoerd in busjes over de weg en het werd opgeslagen in schuurtjes en woonhuizen. Ze verdienden er aanzienlijke bedragen mee. "Deze criminele organisatie is de laatste drie jaar verantwoordelijk voor een groot deel van het illegale vuurwerk dat de afgelopen jaren in Zuid Nederland op de markt is gebracht". De officier van justitie vindt daarom gevangenisstraffen op zijn plaats.

Tegen een 23-jarige man uit Bavel eiste de officier van justitie een werkstraf van 240 uur en 3 maanden voorwaardelijk (met een proeftijd van 2 jaar). Hij is vermoedelijk een van de tussenhandelaren die het illegale vuurwerk van de broers kocht en het vervolgens weer aan particulieren doorverkocht.

Ontneming
Naast de strafzaak zal er een ontnemingsvordering volgen tegen de verdachten om het wederrechtelijk verkregen voordeel te ontnemen.