Ingezonden persbericht


Arnhem, 9 februari 2011

ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS
Periode 14 tot en met 23 februari 2011

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Maandag 14 februari
Gedeputeerde Harry Keereweer neemt deel aan het congres 'Land van Morgen', een interactieve bijeenkomst over de toekomst van het platteland. Het Nederlandse platteland beweegt volop, zowel door nationale als door Europese ontwikkelingen. Hoe houden we Nederland groen, gevarieerd en leefbaar in deze tijden van omvangrijke bezuinigingen en magere economische ontwikkelingen? Het congres is georganiseerd door het Interprovinciaal Overleg en de provincie Drenthe. (10.00 - 16.00 uur; Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70, 7941 GK Meppel)

Gedeputeerde Harry Keereweer bezoekt het Festival SVGV 2011 - Samen Vernieuwen in de Gelderse Vallei en Eemland. Elke anderhalf jaar kiest het Projectbureau SVGV de winnaar van de 'Want buiten gebeurt het bokaal' in de Gelderse Vallei en Eemland. Voor 2011 is een aantal bijzondere projecten genomineerd voor deze prijs. Tijdens de feestelijke avond wordt de winnaar bekend gemaakt. (19.30 - 22.00 uur; Schaffelaartheater, Churchillstraat 74a, 3773 KV Barneveld)

Gedeputeerde Co Verdaas houdt een inleiding tijdens de bijeenkomst van het Vrouwennetwerk Arnhem-Nijmegen. Na de bijeenkomst is er een rondleiding door het Huis der Provincie voor de deelnemers. (18.00 - 19.00 uur; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)

Dinsdag 15 februari
Gedeputeerde Annelies van der Kolk houdt een toespraak over onder andere de gezondheidsrisico's van asbest tijdens de Herplantdag van de Saneringsregeling Asbestwegen derde fase in Neede. Tijdens de uitvoering van de Saneringsregeling worden waar nodig bomen gekapt. Het herplanten gebeurt gedurende de uitvoering. Vandaag wordt de eerste boom teruggeplant. De Herplantdag wordt georganiseerd door de Dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De heer Markink, wethouder van de gemeente Berkelland vertegenwoordigt Overijssel. (15.00 - 17.00 uur; Camping Den Blanken, Diepenheimseweg 44 in Neede)

Woensdag 16 februari
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje verzorgt de afsluiting van het verkiezingsdebat voor mensen met een verstandelijke beperking. Het debat is georganiseerd door de provinciale griffie in samenwerking met 's Heeren Loo - één van de grootste zorgaanbieders voor mensen met een verstandelijke beperking. Het debat staat in het teken van de lancering van het Kieskompas Visueel, een stemhulp voor laaggeletterden. De presentatie ligt in handen van Angelique Krüger, Omroep Gelderland, en Durk Kooistra, Raad van Bestuur van 's Heeren Loo. (10.00 - 12.00; Geestelijk Cultureel Centrum, Apeldoornseweg 60 in Wekerom)

Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje zit de laatste Statenvergadering van de periode 2007 - 2011 voor. Deze laatste statenvergadering heeft een volle agenda; stemstukken zijn verplaatsing pluimveeslachterij ESBRO in Doetinchem, Multihal Papendal en aanwijzing van landgoed het Landfort als zeer kwetsbaar gebied op grond van de Wet ammoniak en veehouderij. (14.00 - 20.00 uur; Statenzaal, Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)

Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje werkt mee aan de cursus van de Volksuniversiteit 'De provincie dichterbij dan je denkt'. In de cursus wordt een algemeen beeld geschetst van de provincie, onder andere de samenstelling van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Vervolgens komt de rol van de commissaris van de Koningin aan bod. Wat doet hij en wat zijn zijn taken. Tijdens de cursus kunnen de deelnemers op elk moment vragen stellen. In les twee en drie komen respectievelijk Ria Aartsen, CDA Statenlid, en gedeputeerde Hans Esmeijer over dit onderwerp aan het woord. (20.00 - 22.00 uur, Statenzaal, Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)

Donderdag 17 februari
Gedeputeerde Co Verdaas neemt deel aan het debat tijdens het Praktijkcongres 'Gebiedsontwikkeling in een andere realiteit', georganiseerd door Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling TU Delft. De financiële en vastgoedcrisis vraagt om praktische maatregelen. Voor de Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling alle reden om nieuwe initiatieven en bijna vergeten klassiekers op dit vlak te bundelen in een praktijkcongres. Minister Schultz van Haegen markeert de rol van de rijksoverheid in gebiedsontwikkeling in de nieuwe realiteit en zij gaat in gesprek met de wereld van de ruimtelijke ordening. De gedeputeerde geeft zijn visie op de rol van de provincie hierin. Hoe kan de stagnerende gebiedsontwikkeling worden vlotgetrokken. (9.30 - 16.30 uur; Stadion Galgenwaard in Utrecht: 11.00 uur; aanvang van debat)

Gedeputeerde Harry Keereweer spreekt tijdens het Slotsymposium Toekomst Waterketen Gelderland: De toekomst is nu! Het symposium is een feestelijke afsluiting van de samenwerking in TWG verband met een presentatie van de resultaten en dient ter inspiratie voor de toekomst om de samenwerking voort te zetten. In de afgelopen tien jaar heeft Toekomst Waterketen Gelderland belangrijke resultaten geboekt. De Unie van Waterschappen en Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben samen een voorstel gedaan om tot een doelmatiger waterketen te komen. Met de invulling daarvan is gestart en in de regio's is de samenwerking in de (afval)waterketen verankerd en zo naar de toekomst geborgd. (15.00 -19.00 uur; Zuidgalerij, Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)

Gedeputeerde Annelies van der Kolk houdt een korte presentatie tijdens het afsluitende symposium van de Schepencarrouseltoer in Gelderland. De schepencarrousel is een systeem waarbinnen historische schepen uitgewisseld worden tussen verschillende ligplaatsen. Op de ligplaats presenteren de schepen en schippers het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart. De Schepencarrousel biedt zowel de schippers als gemeenten voordelen. Schippers worden in de gelegenheid gesteld hun schip te laten varen en hun passie te laten zien. Gemeenten profiteren van het historisch, varend erfgoed, doordat deze goed onderhouden schepen het aanzien van de havens een positieve impuls geven. (13.15 - 16.30 uur; Provinciehuis, gebouw Rijnstate 3.1, Markt in Arnhem)

Vrijdag 18 februari
Gedeputeerde Annelies van der Kolk verricht de openingshandeling van de nieuwe locatie basisschool de Brug in Westervoort. In november 2010 werd de school al in gebruik genomen. Nu is het moment aangebroken voor de feestelijke opening. De provincie heeft het gebouw met 100 duizend euro klimaatsubsidie gesponsord. (09.00 - 10.00 uur; Gemeentehuis Westervoort, Dorpsplein 1 in Westervoort)

Dinsdag 22 februari
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje legt een krans ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 waarbij bijna 800 mensen omkwamen. (10.30 - 12.30 uur; Monument De Schommel naast het Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6 in Nijmegen)