Ingezonden persbericht


Rotterdam, 14 februari 2011

Plasterk: 'Eigenaardige keuzes zetten leraar op achterstand'

"De coalitie VVD-CDA is voor het onderwijs en de innovatie de slechts denkbare", aldus oud OCW-minister Plasterk vandaag tijdens op de Zadkine Onderwijsconferentie in Rotterdam. "Van alle politieke partijen waren er maar twee die in hun verkieizngsprogramma's netto niet investeerden in het onderwijs: CDA en PVV".

Ronald Plasterk opende de jaarlijkse Onderwijconferentie waar meer dan 2.000 Zadkine-medewerkers elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen.

Netto nul investeringen
Plasterk: "Er is een ruime Kamermeerderheid die graag meer zou willen investeren in onderwijs. Des te triester is het dat ook de VVD ermee akkoord is gegaan dat het kabinet Rutte netto nul investeert. Dat komt omdat er eigenaardige keuzes worden gemaakt, zoals een drastische bezuiniging op het passend onderwijs (300 miljoen euro) gecombineerd met het verlagen van de villabelasting voor huizen van boven een miljoen euro. Hier komt bij dat het kabinet de salarissen van leraren bevriest. Daarmee wordt het hele effect van het lerarenbeleid, zoals in gang gezet door het vorige kabinet, ongedaan gemaakt. Dat kabinet had een start gegeven om het beroep van leraar de achterstand ten opzichte van banen in het bedrijfsleven te laten inlopen. Tenslotte worden er verkeerde keuzes gemaakt door bijvoorbeeld tien procent te bezuinigen op het hoger onderwijs, en door de wetenschap steeds meer als uitvoeringsorganisatie van het bedrijfsleven te behandelen. Zo wordt het niets met de Nederlandse ken niseconomie".

Stapelen en doorstromen
Plasterk geeft aan dat de goede keuzes starten met stevig investeren in het onderwijs, het verbeteren van de mogelijkheden tot stapelen en doorstromen en het blijvend versterken van het beroep van leraar.

EINDE PERSBERICHT