Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland verdeelt 70 miljoen voor stedelijke vernieuwing

Het college van Gedeputeerde Staten heeft tijdens een feestelijke bijeenkomst op 14 februari 2011 met 25 gemeenten, regio's en regionale uitvoeringsdiensten afspraken gemaakt over de verdeling van 70 miljoen euro voor stedelijke vernieuwing. Met de inzet van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) wil de provincie een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van buurten en wijken. De gelden zijn verdeeld voor twee van de drie deelbudgetten, namelijk voor het deelbudget Wonen ¤ 44 miljoen een het deelbudget Geluid ¤ 9,5 miljoen. Het deelbudgett Bodem, ¤ 15,8 miljoen, zal later worden verdeeld.

Het stedelijke vernieuwingsbeleid van de provincie voor de periode 2010-2014 is uitgewerkt in het beleidskader "Focus op leefbaarheid". Het ISV-budget voor Zuid-Holland is nadrukkelijk bestemd voor duurzame, fysieke maatregelen in bestaand stedelijk gebied. De verdeling van het deelbudget Wonen is ondermeer gebaseerd op de Leefbaarometer van het rijk. Deze barometer geeft op basis van 50 indicatoren een beeld van de leefbaarheidsproblemen in wijken en buurten. De verdeling van het deelbudget Geluid is gebaseerd op het aantal woningen op de zogenoemde A-lijst (woningen met een te hoge geluidsbelasting door wegverkeer).

Concrete afspraken

Met vertegenwoordigers van de gemeenten, regio's en uitvoeringsdiensten zijn concrete afspraken vastgelegd in bestuursovereenkomsten. De afspraken over het budget Wonen zijn toegespitst op specifieke regionale en lokale omstandigheden. Op gemeente of regioniveau zijn afspraken gemaakt over de sloop, verbetering en nieuwbouw van woningen, verbetering van de openbare ruimte, sociale, culturele of educatieve voorzieningen, milieumaatregelen en nazorg voor bodemsaneringen. De inzet voor het budget Geluid heeft betrekking op het nemen van maatregelen die moeten leiden tot een lagere geluidsbelasting door wegverkeer. Afspraken zijn gemaakt om 1350 woningen aan te pakken binnen de periode 2010-2014. Het deelbudget Bodem zal worden ingezet op bodemsanering. Later dit jaar worden hier concrete afspraken over gemaakt en vastgelegd in bestuursovereenkomsten.

Meer informatie


- overzicht verdeling deelbudgetten over gemeenten:


- Focus op leefbaarheid, beleidskader Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2010-2014


- www.zuid-holland.nl/stedelijkevernieuwing