Provincie Noord-Holland


- Persbericht -

VVD Noord-Holland tegen windmolens op land
Windmolens draaien op subsidie, niet op wind

Haarlem, 14-2-2011

Op 14 februari is tijdens de Provinciale Statenvergadering het Uitvoeringsprogramma "Wind op Land" vastgesteld, waardoor er nieuwe windmolenparken in Noord-Holland kunnen worden aangelegd. De VVD in Noord-Holland is hier zeer op tegen, en heeft verschillende moties ingediend om nieuwe windmolens te voorkomen.

Met dit voorstel (het Uitvoeringsprogramma Wind op Land Noord-Holland 2011) heeft de Provincie Noord-Holland haar plannen op het gebied van windenergie duidelijk gemaakt: "430MW opgesteld vermogen in 2012, een niet-bindende streefwaarde van 500MW in 2012 en een doorgroei tot 600MW extra opgesteld vermogen in de periode 2012-2025." Voor dit geheel is 1,22 miljoen beschikbaar gesteld door de Provincie.

De VVD wil voorkomen dat er in onze mooie provincie windmolens op land bij komen: het zijn er genoeg! Als er al windmolens moeten bijkomen, dan willen wij die alleen op zee.

Ten eerste is gebleken dat windmolens nog altijd niet rendabel zijn als er geen belastinggeld wordt bijgedaan, met andere woorden: windmolens draaien op subsidie, niet op wind! Ten tweede zijn de effecten op mens en omgeving nog niet goed onderzocht en weten wij dus te weinig over wat dit op langere termijn met mensen doet die naast een windturbine wonen. Ten derde zijn er tegenwoordig vele alternatieven voor windenergie, en worden er ook steeds meer nieuwe technologieën ontwikkeld, die mogelijk goedkoper en duurzamer zijn. En de bestaande alternatieven, kunnen zelfs nu al ingezet worden, zoals getijdencentrales, zonnepanelen en kernenergie. En ten vierde is het zo, dat investeringen door overheid en bedrijven in windenergie betekenen, dat er minder geld beschikbaar zal zijn voor investeringen in alternatieven.

De VVD zal in de komende Statenperiode proberen om windmolens op land zoveel mogelijk tegen te houden. Windmolens zijn niet de oplossing om meer duurzame energie op te wekken. Het zijn landschap verpestende kolossen die uiteindelijk teveel geld kosten.


---