Rechtbank Arnhem


Twee maanden cel voor openlijke geweldpleging in Julianapark Nijmegen

Arnhem, 15 februari - De rechtbank heeft een 47-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden voor openlijke geweldpleging in vereniging tegen een stadsgenoot.

Het slachtoffer is, terwijl hij op de grond lag, meermalen tegen het bovenlichaam en tegen het gezicht geslagen en geschopt. Het op het slachtoffer uitgeoefende geweld was zeer fors, al was de rol van verdachte ten opzichte van die van de medeverdachte ondergeschikt.

Het slachtoffer heeft door het openlijk geweld letsel opgelopen. Met de officier van justitie is de rechtbank echter van oordeel dat niet kan worden bewezen dat dit niet door het geweld van de medeverdachte maar juist door het door verdachte uitgeoefende geweld is ontstaan.

Uit de justitiële documentatie is gebleken dat verdachte in het verleden al wel vele malen in aanraking is geweest met politie en justitie, maar nog niet eerder terzake van geweldsdelicten tegen personen.

De Reclassering heeft geadviseerd dat gezien de fysieke conditie van verdachte - hij is recentelijk aan zijn knie geopereerd, heeft apneu, is beperkt mobiel en gebruikt dagelijks veel alcohol - een detentie of werkstraf niet geïndiceerd is. De rechtbank is echter van oordeel dat, gelet op de ernst van het feit, voor de afdoening van de onderhavige zaak geen andere straf in aanmerking komt dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank neemt hierbij mede in aanmerking dat verdachte reeds vele malen is veroordeeld tot voorwaardelijke straffen en momenteel 28 proeftijden heeft lopen. De rechtbank voegt hieraan toe dat zij in de lichamelijke beperkingen van verdachte geen reden ziet om af te zien van het opleggen van een gevangenisstraf, aangezien de Nederlandse penitentiaire inrichtingen zullen kunnen voorzien in de faciliteiten die verdachte nodig heeft. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 15 februari 2011 Naar boven