Belgische Federale Overheid


Belgische hulp voor Tunesië via het Rode Kruis

Datum: 14 februari 2011

De recente onlusten in Tunesië, als gevolg van de politieke crisis, hebben tientallen dodelijke slachtoffers geëist. Op sommige plaatsen komt de bevoorrading van voedsel, kledij en medische goederen in het gedrang. De Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft via het noodfonds van het Internationale Rode Kruis 23.200 euro vrijgemaakt voor bijstand: bloeddonoren, dekens, voedsel, psychologische bijstand, etc. Het noodfonds van het Rode Kruis werd speciaal in het leven geroepen om bij kleinere noodsituaties onmiddellijk te kunnen bijspringen.

Acties van het Rode Kruis
De Tunesische Rode Halve Maan zorgt voor zowel materiële als psychologische bijstand aan de getroffen bevolking, o.a. door de mobilisatie van bloeddonoren, het verstrekken van psychologische bijstand aan families waarvan leden gedood of gewond raakten, en door ondersteuning van mensen bij het ruimen van het puin in de straten. Er is vooral nood aan voedsel en kleding voor duizenden families.

Bijkomende materiële hulp zal de komende weken door de Tunesische Rode Halve Maan aan een duizendtal families worden verstrekt. Dekens en voedselpakketten worden verdeeld via de lokale afdelingen. Daarnaast worden 30 vrijwilligers van de Tunesische Rode Halve Maan opgeleid om psychosociale hulp te verlenen aan mensen die daar verder nood aan hebben.

Bijdrage van de Belgische overheid en het Belgische Rode Kruis Via een gift van 23.200 euro door de Belgische overheid aan het noodfonds van het Internationale Rode Kruis kunnen reeds gedane uitgaven voor hulpverlening gedeeltelijk worden terugbetaald. Het noodfonds werd speciaal in het leven geroepen om bij kleinere noodsituaties de nationale Rode Kruis- of Rode Halvemaanvereniging onmiddellijk te kunnen bijspringen.