Voedsel en Waren Autoriteit

Samenwerking toezichthouders voor agrarische sector Noordoost-Brabant

VWA nieuws | 15 februari 2011

Vanaf februari 2011 start een samenwerkingsproject van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), het Waterschap Aa en Maas (WS), het RMB (adviesdienst voor gemeenten), Provincie Noord-Brabant (PNB) en de gemeenten Cuijk, Oss en Boxmeer in het kader van vernieuwd toezicht. De organisaties stemmen hun controles op rund-, pluimvee-, akker- en tuinbouwbedrijven onderling af om de kwaliteit van controles te verbeteren en de toezichtslast op ondernemers te verminderen.

Samenwerkingsproject

De proef wordt gehouden in de gemeenten Cuijk, Oss en Boxmeer. De controle wordt uitgevoerd door een samengesteld team van maximaal 2 personen namens alle betrokken organisaties. Tijdens de controle kijken inspecteurs in 1 keer naar de belangrijkste controlepunten, zoals dierenwelzijn, waterstromen, afval en naleving van de milieurichtlijnen. Uiteindelijk is het streven het aantal controles te verminderen.

Eind 2011 vindt een evaluatie van de samenwerking plaats. Afhankelijk van de resultaten wordt besloten of deze werkwijze structureel gaat plaatsvinden.

Vernieuwing Toezicht

De samenwerking is een onderdeel van het rijksbrede programma Vernieuwing Toezicht, waarmee het kabinet onnodige toezichtslast bij ondernemers wil tegengaan. Naast de regio Noordoost-Brabant vinden soortgelijke projecten plaats in de gemeenten Ede en Lansingerland en de regio's Noord-Limburg en Gouda.

Meer informatie

* Uitbreiding samenwerking gezamenlijke controles veehouderijen in regio Gouda
* Dossier Vernieuwing Toezicht op de website van Inspectieloket

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46 begin_of_the_skype_highlighting (070) 448 46 46 end_of_the_skype_highlighting.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.