Gemeente Den Helder

Bijstandsfraude: EUR 50.000,- terugbetalen 2011-02-11

Een 29-jarige vrouw uit Den Helder heeft van 10 oktober 2007 tot en met 31 oktober 2010 ten onrechte een WWB-uitkering ontvangen van de sociale dienst in Den Helder. Na onderzoek bleek dat er ongeveer bruto EUR 50.000,- teveel aan bijstand was verstrekt. Het bedrag wordt door de gemeentelijke sociale dienst teruggevorderd van de vrouw.

De vrouw heeft haar inlichtingenverplichting geschonden, door aan de sociale dienst te verzwijgen, dat zij ook ingeschreven stond in België. Samen met haar echtgenoot en haar twee kinderen. Haar man, afkomstig van buiten Europa, had werk in België en op die manier kreeg de man een verblijfsvergunning voor verblijf bij zijn vrouw. De vrouw had in België ook af en toe werk, een zorgverzekering, een bankrekening en ontving Belgische Kinderbijslag.

De sociale recherche te Den Helder heeft een onderzoek ingesteld, waarbij ook informatie via het Internationaal Bureau Fraude van de UWV was opgevraagd. De vrouw is verhoord en heeft bekend. Na onderzoek bleek dat er ongeveer bruto EUR 50.000,- teveel aan bijstand was verstrekt. Het bedrag wordt door de gemeentelijke sociale dienst teruggevorderd van de vrouw. De vrouw en haar kinderen worden door de Gemeentelijke Basis Administratie van de gemeente Den Helder uitgeschreven. De Belastingdienst (zorgtoeslag) en de Sociale Verzekeringsbank (Kinderbijslag) zijn in kennis gesteld. Door de sociale recherche is proces-verbaal opgemaakt en verzonden naar de Officier van Justitie te Alkmaar.