Gemeente Maassluis

Week 'drugs, roken en alcohol' zet in Maassluis aan tot nadenken

theatervoorstelling.jpg

De schoolweek van het basis- en voortgezet onderwijs stond vanaf 7 februari 2011 in het teken van de genotmiddelen `drugs, roken en alcohol'. Dit gold voor zowel de jongeren, als hun leraren en ouders/verzorgers. De jeugd kreeg aangepaste les- en spelprogramma's aangeboden en de groepen 8 konden genieten van een speciale theatervoorstelling in het stadhuis. Kinderarts Nico van der Lely van de alcoholpoli in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft vertelde de ouders en verzorgers over de gevolgen van alcoholgebruik bij jongeren en gaf tips om hen thuis te helpen zo gezond mogelijk op te groeien. De week heeft een aanzet gegeven tot het bewust nadenken en hopelijk ook handelen van jong en oud in Maassluis.

De jeugd werd verrast met lessen over genotmiddelengebruik, een ervaringsdeskundige ging met hen in gesprek over dit onderwerp, ze deden mee aan een spellencircuit en de groepen 8 woonden de theatervoorstelling `Zelf beslissen, D'as pas Cool' bij. Tijdens deze voorstelling varieerden de thema's, van `wat gebeurt er in je lichaam als je alcohol drinkt?' tot allerlei psychologische leerprincipes, zoals `hoe zeg je "nee" als iedereen om je heen aandringt?' of `hoe word je verleid door reclame?'. Deze onderdelen werden afgewisseld door gesprekken met de aanwezige kinderen. Zij vertelden over hoeveel de vriend van hun vader drinkt of over het weigeren van een aangeboden slokje bier op jonge leeftijd. De boodschap was helder, zonder dat met een corrigerend vingertje werd gezwaaid.

Ongeveer 120 ouders, verzorgers, docenten en genodigden kwamen 10 februari kennis en inspiratie opdoen tijdens de thema-avond `Alcohol & Jongeren van 12 tot 18 jaar'. Wethouder Kromdijk opende de avond met een inzage in het alcoholgebruik van de Maassluise jeugd. Vervolgens gaf kinderarts Nico van der Lely een indrukwekkende presentatie van feiten en waargebeurde verhalen en ging hij in gesprek met de aanwezigen. Omdat drinken op jonge leeftijd zeer schadelijk blijkt voor de ontwikkeling van de hersenen, pleitte hij ervoor dat ouders, verzorgers, politie, docenten, beleidsmakers etc. moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren niet gaan drinken. Verder zet hij zich samen met vele anderen, in om de grens in de wet voor alcoholgebruik van 16 jaar naar 18 jaar te verhogen waardoor Nederland eenzelfde leeftijdsgrens heeft als in de omliggende landen.

Het project Veilig Opgroeien in Maassluis is gericht op kinderen, jongeren en hun omgeving. Het doel is om via een integrale aanpak probleemgedrag te voorkomen door het bieden van mogelijkheden en het inperken van risico's. Zo kunnen kinderen in een gezonde en veilige omgeving opgroeien, waarin zij worden aangemoedigd hun capaciteiten aan te spreken en zich optimaal te ontwikkelen. Elke maand is het thema anders; voor februari 2011 is dat `drugs, roken en alcohol'. Inwoners worden geïnformeerd via posters, advertenties in de media en filmclips gemaakt door jongeren van het Kastanjecollege en het Reviuslyceum.

Reageren of meer informatie over Veilig Opgroeien in Maassluis? Kijk onder Veilig Opgroeien op deze website.