GroenLinks
Tijdelijke commissie bevolkingskrimp

Niels van den Berge wil een Tijdelijke Commissie Bevolkingskrimp instellen om meer regie te voeren op de begeleiding van krimp. Woensdag 16 februari debatteert de Tweede Kamer met minister Donner over bevolkingskrimp. Van den Berge presenteert een eigen actieplan, waarin hij voorstellen doet om te investeren in de kwaliteit en leefbaarheid van krimpregio's.

Niels van den Berge wil een Tijdelijke Commissie Bevolkingskrimp instellen om meer regie te voeren op de begeleiding van krimp. Woensdag 16 februari debatteert de Tweede Kamer met minister Donner over bevolkingskrimp. Van den Berge presenteert een eigen actieplan, waarin hij voorstellen doet om te investeren in de kwaliteit en leefbaarheid van krimpregio's.

Gemeenten in krimpregio's concurreren nog te vaak met elkaar om inwoners en voorzieningen. Het heeft geen zin om je te verzetten tegen krimp, want het is onomkeerbaar. Laten we onze energie richten op het aanpakken van de gevolgen ervan. Geen snelwegen van niks naar nergens of bedrijventerreinen bouwen voor leegstand, maar investeren in kwalitatief hoogwaardige voorzieningen en je economische troefkaarten uitspelen. Daarvoor is meer regie nodig.

De Kamercommissie moet de opdracht krijgen te onderzoeken hoe het Rijksbeleid aangepast moet worden om bevolkingskrimp te begeleiden. Wat kan het Rijk zelf doen en hoe kan zij gemeenten en provincies in staat stellen verstandig beleid te voeren? Welke financieringsinstrumenten kunnen daarbij helpen of zitten er juist in de weg? Van den Berge:

De regering trekt haar handen van de krimpregio's af door te zeggen dat het aan gemeenten is. Dat vind ik veel te makkelijk. Veel nationale maatregelen raken juist aan de voorzieningen in krimpregio's. Ik denk bijvoorbeeld aan de bezuinigingen op het openbaar vervoer. Er zijn al veel rapporten geschreven over krimp, maar het is tijd dat we nu ook echt aan de slag gaan. De Tijdelijke Commissie kan ideeën bundelen en met voorstellen komen om de gevolgen van krimp aan te pakken.

Om de commissie vast op gang te helpen doet Van den Berge in zijn actieplan `Krimpt de regio? Pimp de regio!` een aantal concrete voorstellen:

* Houdt de voorzieningen op peil. Wees creatief om het voorzieningenniveau op peil te houden. Krimp vraagt om nieuwe concepten. Bijvoorbeeld om een online supermarkt of apotheek, waar je boodschappen en medicijnen kunt bestellen, die vervolgens bij je thuisgebracht worden. Of om mobiele voorzieningen. Een huisarts of buurtsuper, die per auto meerdere buurtgemeenten langsgaat.
* Krimp kost geld. Richt een krimpfonds op. Nu krijgen gemeenten en provincies geld uit het Gemeente- en Provinciefonds. Daarbij geldt; hoe meer de regio groeit, des te meer geld je krijgt. Dat moet anders. Krimpregio's hebben niets aan een premie op groei. Zij hebben behoefte aan financiële steun om te investeren in de kwaliteit van hun regio.

* Bouw geen wegen van niks naar nergens. Stop zinloze infrastructuur en investeer in goed openbaar vervoer. Met een nieuwe vierbaans snelweg houd je jongeren niet vast in de krimpregio. Het is veel verstandiger om te investeren in bussen. Zodat voor inwoners die zelf geen auto hebben, zoals veel jongeren en senioren, de voorzieningen in de regio wel bereikbaar blijven.
* Bouw niet voor leegstand. Gemeenten en provincies in krimpregio's moeten samenwerken om woningaanbod en voorzieningen op elkaar af te stemmen. Ze moeten niet concurreren om inwoners en voorzieningen, maar samenwerken om kwaliteit en leefbaarheid te garanderen in de regio.

* Maak werk van de groene economie. Investeer in de economische troefkaarten van je regio. Maak werk van duurzame landbouw, recreatie en

Van den Berge bundelt zijn plannen in het actieplan `Krimpt je regio? Pimp de regio!'