MBO raad

94% van mbo-gediplomeerden vindt snel een baan

15-02-2011 - Van alle mbo-gediplomeerden (studiejaar 2009/2010) die zich op de arbeidsmarkt aanbieden vindt 94% binnen redelijke termijn een baan. De werkloosheid onder mbo'ers 6% is in vergelijking met 2009 licht gedaald, vorig jaar was dit ongeveer 7%.

Dit blijkt uit onderzoek van het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA/Universiteit Maastricht). ROA onderzocht de effecten van het School Ex Programma en de gevolgen van de economische crisis. 20.000 mbo-schoolverlaters zijn benaderd voor het onderzoek die in het studiejaar 2009/2010 hun bol- of bbl-diploma behaald hebben.

Actieplan Jeugdwerkloosheid
Het school ex programma is een cruciaal onderdeel van het actieplan jeugdwerkloosheid dat het kabinet in 2009 presenteerde. Mbo-instellingen hebben hun afstuderende studenten gevraagd wat zij het komend studiejaar gaan doen: doorstuderen of een baan zoeken.

De mbo-scholen en het UWV helpen de jongeren die aan het begin van het nieuwe studiejaar nog geen baan hebben gevonden bij het zoeken naar werk. In dit traject bieden de mbo-scholen de jongeren ook een opleiding aan.

Goede begeleiding
School ex staat voor 'school extension' en' tegelijk ook 'schoolexit'. Kortom: een goede begeleiding van mbo'ers naar een geschikte, aantrekkelijke vervolgopleiding met voldoende arbeidsmarktperspectief of naar een passende baan.

Niveau 1: nog geen startkwalificatie
Vanwege de economische crisis lopen vooral de studenten op de lagere opleidingsniveaus (1 en 2) een groot risico om na het behalen van hun diploma werkloos te worden als ze de arbeidsmarkt betreden. Uit het ROA-onderzoek blijkt dat mbo-instellingen met het School Ex programma vooral de meest kwetsbare studenten op niveau 1 en 2 en jongeren van niet-westerse afkomst bereiken.

Uit het ROA-onderzoek blijkt verder dat de werkloosheid sterk varieert sterk tussen zowel de opleidingsniveaus als de gevolgde leerwegen. De werkloosheid is het hoogst onder de lagere opleidingsniveaus en over het algemeen hoger bij bol-opgeleiden dan bij bbl-ers. Onder de gediplomeerden van bol-niveau 1 die zich op de arbeidsmarkt aanbieden is meer dan de helft werkloos.

Overigens volgt twee procent van de mbo-studenten volgt een mbo-opleiding op niveau 1. Een afgeronde opleiding op niveau 1 is géén startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Een niveau 1-diploma biedt vooral de mogelijkheid te starten aan een vervolgopleiding op niveau 2. Een startkwalificatie is een diploma op havo-, vwo- of mbo (niveau 2).

School Ex Programma 2010
De School ex-activiteiten die de instellingen in 2010 ondernamen hebben hun vruchten afgeworpen:

* 16 % koos alsnog voor een vervolgopleiding.
* 3% stelde de voorkeur voor een vervolgopleiding bij.

Zie ook: Dossier School Ex Programma

Lees ook:
Factsheet ROA: 'Mbo-diploma 2010: doorleren of werk zoeken?'

Meer informatie
Marije Hulsbosch, perswoordvoerder MBO Raad: 0348-75 35 38 / 06-50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl.

Bron/Auteur: Webredactie