Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Politieke benoemingen schadelijk voor Curaçao

Tuesday, 15 February 2011 07:54

De VBC heeft kennis genomen van berichtgeving in de media dat het kabinet besloten zou hebben om de hoogste ambtelijke positie (secretaris - generaal) bij de ministeries politiek te gaan invullen.

Indien deze berichten juist zijn en politieke invulling de hier te lande bekende "politikeria" inhoudt, dan zal naar oordeel van de VBC dit besluit zeer schadelijk zijn voor de verdere ontwikkeling van Curaçao. Deze aanpak is namelijk een minachting voor een van de ankers van ons democratisch bestel te weten deugdelijk bestuur (good corporate governance). Hiermee wordt de klok teruggedraaid en het signaal afgegeven dat niet langer in de pas gelopen zal worden met de internationale ontwikkelingen alsmede die binnen het Koninkrijk.

Het betekent ook dat de deur wagenwijd wordt open gezet voor nepotisme, willekeur, machtsmisbruik en aantasting van de rechtszekerheid. Verder zal een dergelijk handelen tot volledige demotivering van het overheidsapparaat leiden, kortom ontwikkelingen die een ernstige bedreiging voor de rechtstaat zullen vormen.

Voor zowel het leef- als het investeringsklimaat zal het bewandelen van deze weg grote negatieve repercussies tot gevolg hebben.Het vertrouwen in de overheid zal ernstig geschaad worden.

Naar bescheiden mening van de VBC heeft Curaçao als modern land, behoefte aan een overheid die open, transparant, klantvriendelijk, efficiënt, effectief, betrouwbaar, onpartijdig en onafhankelijk is, respect heeft voor mensenrechten en conform de wet handelt. Benoeming in ambtelijke dienst dient niet gebaseerd te zijn op (partij politieke) relaties, vriendjespolitiek en cliëntelisme maar op basis van kwaliteit, integriteit,deskundigheid en expertise en het toepassen van een open sollicitatie procedure teneinde de juiste man/vrouw op de juiste plaats te plaatsen.

Op de regering wordt derhalve een dringend beroep gedaan om hier op korte termijn publiekelijk duidelijkheid over te geven.

Daarnaast wordt de overheid verzocht om eindelijk een benoemingsbeleid in te voeren binnen het overheidsapparaat en de overheidsentiteiten waarbij iemands politieke voorkeur dan wel het sponsoren van een van de partijen geen rol speelt.

Curaçao, 15 februari 2011
Bestuur VBC