Gemeente Achtkarspelen


15 februari: vergadering Wmo raad

Dinsdag 15 februari vergadert de Wmo raad weer. Dit keer in het dorpshuis de Fakkel in Drogeham (Tsjerkebuorren 9) van 19.00 tot 21.00 uur.
Naast de rapportages uit de clusters staan twee onderwerpen centraal. We bespreken ons huishoudelijk reglement. De Wmo raad is opgericht na het vaststellen van een verordening door de gemeenteraad. Maar we moeten natuurlijk meer zaken geregeld hebben. Het tweede onderwerp is de Kanteling. De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) regelt dat iedere burger aan de samenleving moet kunnen deelnemen. Dus moet er aangepast vervoer komen als dat nodig is, hulpmiddelen, ondersteuning, enz. Allerlei zaken die je via het Wmo loket kunt aanvragen. De gemeente heeft hier een compensatieplicht zoals dat in de Wmo heet. Dat wil zeggen dat de gemeente eraan moet bijdragen dat belemmeringen om aan het dagelijks leven deel te nemen worden gecompenseerd. De gemeente heeft hiervoor regels: als je situatie zo en zo is, dan kun je een beroep doen op die en die regeling.
Wat is nu die Kanteling? Niet de regeltjes, maar de burger is het uitgangspunt. In een gesprek wordt niet nagegaan waar iemand recht op heeft, maar hoe iemand het beste geholpen kan worden. Hoe pakt dat nu in de praktijk uit? Daarover komt Monique Bakker, ambtenaar van de gemeente, ons één en ander vertellen.

Het Dagelijks Bestuur, Leonie Kramer, Gerben Lenstra en Toos van der Vaart.

Postadres: Fiifhuzen 23, 9281 LH Harkema
E-mail adres: wmoraad.achtkarspelen@xs4all.nl
Twitter: @Wmoraad