Gemeente Valkenburg aan de Geul

Speciale onderwijszorg Zuid-Limburg extra gedupeerd

Vanaf 2012 wordt in Nederland 300 miljoen euro bezuinigd op onderwijs voor leerlingen met een stoornis of een handicap. Vervolgens wordt in 2013 het budget voor onderwijszorg over alle regioâs in Nederland gelijk verdeeld. Dit betekent voor de regio Zuid-Limburg wederom een fikse bezuiniging in het zorgonderwijs. Zowel de gemeente Valkenburg aan de Geul als ook Mytylschool Adelante in Houthem maken zich ernstig zorgen over de toekomst van het speciale zorgonderwijs in ZuidâLimburg.

In de praktijk blijkt dat er grote verschillen zijn in het aantal zorgleerlingen per regio. In Zuid-Limburg zijn relatief veel leerlingen die op basis van vastgestelde en gecontroleerde indicatierichtlijnen speciaal zorgonderwijs nodig hebben. Een directe oorzaak hiervoor is niet aan te geven, maar samenlevingsopbouw en opleidingsniveau zijn in ieder geval van invloed op het aantal leerlingen in de onderwijszorg. Indien het ministerie de maatregel doorzet om voor iedere regio evenveel budget ter beschikking te stellen, zullen in Limburg sommige kinderen, die in nu nog in aanmerking komen voor speciale onderwijszorg, buiten de boot gaan vallen. Deze kinderen zullen dan moeten terugkeren in het regulier onderwijs. Scholen in het regulier onderwijs vrezen dat het niet mogelijk zal zijn om zowel de zorgleerlingen als de reguliere scholieren fatsoenlijk les te geven en te begeleiden.

Gevreesd wordt dat de wachtlijsten voor het speciale onderwijs in Zuid-Limburg nog meer zullen groeien en daarmee ook het aantal kinderen met een stoornis of handicap dat thuis zit in plaats van op school. Men pleit er voor om deze maatregel in ieder geval niet door te voeren en bij de budgetten voor speciaal onderwijs per regio rekening te houden met het aantal leerlingen dat voor zorgonderwijs in aanmerking moet komen.
Â