GroenLinks


Stop direct met bouw nieuwe megastallen

GroenLinks wil per direct stoppen met het bouwen van megastallen. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie moet hierover met gemeenten en provincies afspraken maken. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff: "De landbouw moet anders, daar raken steeds meer mensen van overtuigd. Ik verwacht een stroom van nieuwe bouwprojecten voor megastallen. Staatssecretaris Bleker wil een brede maatschappelijke discussie over dit onderwerp voeren. Prima, maar gedurende die tijd dan wél een stop er op!"

Omdat het gevaar dreigt dat tijdens dit debat het aantal aanvragen voor megastallen fors zal stijgen, stelt GroenLinks vanmiddag voor geen wijzigingen in het bestemmingsplan meer toe te staan die nieuwe megastallen mogelijk maken.

Rik Grashoff: "Wij willen af van de megastallen omdat dieren eronder lijden, de volksgezondheid in gevaar komt, en het landschap en milieu vervuild wordt." Dat staat nadrukkelijk op de agenda. "Ik wil voorkomen dat boeren nu nog snel gebruik maken van de mogelijkheid om dieronvriendelijke bedrijven op te richten, die wij in de toekomst willen sluiten."