Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Hoe voorkom je `storing' in de hersenen?

15 februari 2011

Publieksprijswinnaar Academische Jaarprijs bij Labyrint

Het tv-programma Labyrint staat op dinsdag 15 februari in het teken van de hersenen en storingen die kunnen optreden in ons slimme netwerk. Om 21.25 uur zendt de VPRO op Nederland een Labyrintaflevering uit met in de hoofdrol NWO-Spinozalaureaat Michel Ferrari. Team Ferrari was in 2010 de winnaar van de Labyrint publieksprijs van de Academische Jaarprijs, wat resulteert in een hele uitzending gewijd aan hun onderzoek.

Iedereen weet wat hoofdpijn is, om overmand te worden door slaap of flauw te vallen, maar wat als dergelijke aanvallen dag in dag uit je leven beheersen? Professor Ferrari en zijn onderzoeksgroep van het LUMC werken in een uitzonderlijke combinatie van laboratorium- en praktijkonderzoek aan oplossingen voor deze vaak onderschatte ziekten. Zij bestuderen het ingewikkelde netwerk van onze hersenen.

De werking van de hersenen is grotendeels een raadsel. Het onderzoek van Ferrari werpt echter al vruchten af: zijn onderzoeksgroep komt steeds meer te weten over de hersenmechanismen die een rol spelen bij aanvalsgewijze ziekten. Schakelingen in onze hersenen ondervinden tijdelijke storingen. Deze storingen kunnen door het hele brein trekken. Opvallend is dat ze zich automatisch herstellen.

Meer slimme netwerken

Aansluitend op het onderzoek van Ferrari en zijn team stelt Labyrint ook de vraag of onze hersenen misschien het ultieme voorbeeld zijn voor alle elektriciteitsnetwerken die we slimmer moeten inrichten. In 2050 zijn de fossiele energiebronnen uitgeput. Overschakelen op duurzame energiebronnen is dan noodzakelijk. Dit heeft meer gevolgen dan de meeste mensen beseffen. Is ons oude elektriciteitsnetwerk bijvoorbeeld wel klaar voor duurzame energie? Wat gaat er de komende tijd veranderen? Binnenkort zijn slimme netwerken onderdeel van ieder huis en zal je wasmachine gaan communiceren met je auto. Labyrint laat zien hoe onze hersenen model kunnen staan voor die nieuwe netwerken.

Academische Jaarprijs

Team Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum won de Labyrint Publieksprijs, onderdeel van de Academische Jaarprijs. Afgelopen jaar sleepten de Vliegkunstenaars van Team Lentink van Wageningen University de Academische Jaarprijs 2010 in de wacht. Zij kregen de prijs van 100.000 euro om hun communicatieplan uit te voeren.

De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. De prijs is een initiatief van NWO, KNAW en NRC Media.

Uitzending

Direct na de uitzending op 15 februari om 21.25 uur op Nederland 2, kunnen kijkers doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint online discussie. Kijk mee op de site en stel vragen via Twitter of chat: www.labyrint.nl

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................