Transit Tehran: hedendaagse Iraanse fotografie in De Nieuwe Kerk

15/02/2011 16:51

Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds en De Nieuwe Kerk nodigen u uit voor een avond over hedendaagse Iraanse fotografie met gastspreker Malu Halasa en fotografe Newsha Tavakolian. Malu Halasa is journalist en een van de redacteuren Transit Tehran: Young Iran and Its Inspirations. Zij gaat in gesprek met de jonge maar al vermaarde Iraanse fotografe Newsha Tavakolian. De avond vangt aan om 20.00 uur en vindt plaats in het kader van de Passie voor perfectie tentoonstelling.

Sinds Shah Naser al-Din foto's maakte van zijn vrouwen aan het eind van de 19e eeuw, is fotografie een invloedrijk medium in Iran. Zo documenteerden Iraanse studiofotografen begin 20e eeuw de overgang van een traditionele samenleving naar een levendig land en werden revolutie en oorlog door fotograaf Kaveh Golestan in grimmige, realistische zwart wit foto's gevangen, terwijl zijn vrouw Hengameh Golestan foto's maakte van de laatste dag (8 maart 1979) dat vrouwen op straat ongesluierd waren. Zeer recent, in de zomer van 2009 werden na de onrustige verkiezingen foto's en videobeelden van de stervende demonstrante Neda de wereld over gestuurd.

Burgerjournalistiek en fotojournalistiek spelen een belangrijke rol in het veranderen van het stereotype beeld van Iran. Jonge Iraanse fotograven en kunstenaars gebruiken de camera om de turbulente sociale veranderingen in hun land te verkennen. Hun foto's tonen een ander en ontluikend beeld van Iran, dat door veel westerlingen vooral bekend staat om ayatollahs en nucleaire wapens.

Malu Halasa is auteur en redacteur en heeft zich gespecialiseerd in het Midden Oosten. Zij is coauteur van o.a. The Secret Life of Syrian Lingerie: Intimacy and Design (2008) en Kaveh Golestan 1950-2003: Recording the Truth in Iran (2007) daarnaast is ze een van de oprichters van Tank Magazine. Malu Halasa werkte in Londen als freelance journalist voor verschillende Britse media.

Newsha Tavakolian (1981, Tehran) werkt sinds haar 16e als fotograaf voor de Iraanse pers. Ze is autodidact en begon haar carrière bij het vrouwenblad 'Zan' met het fotograferen van het dagelijks leven van vrouwen in Iran. Tavakolian werkte in Iran voor verschillende hervormingsgezinde dagbladen welke inmiddels verboden zijn. Zij deed verslag van conflicten in Irak en Libanon, evenals de 'haj', de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka en maakte diverse andere fotodocumentaires in het Midden Oosten. Haar werk is internationaal gepubliceerd in o.a. Time Magazine, Newsweek, Stern, Le Figaro, New York Times Magazine, Der Spiegel, Le Monde, NRC Handelsblad en National Geographic.

Passie voor perfectie

In De Nieuwe Kerk zijn tot en met 17 april de hoogtepunten te zien van een van de beroemdste privé verzamelingen islamitische kunst ter wereld. Passie voor perfectie toont bijna 500 meesterwerken uit de collectie van professor Nasser D. Khalili. Er schitteren rijk versierde manuscripten en korans, schilderijen, textiel, goud, juwelen, keramiek, glaswerk, lak- metaal- en houtsnijwerk. De Nieuwe Kerk is op donderdagavond geopend en bezoekers kunnen voorafgaand aan de Transit Tehran presentatie eerst de tentoonstelling bekijken. De avond is gratis op vertoon van de entreekaart Passie voor perfectie van 24 februari.





http://www.princeclausfund.org