Vrije Universiteit Amsterdam

Heterogeniteit in MS; een bio-marker benadering


* Startdatum: 15-02-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Heterogeneity in multiple sclerosis, a bio-marker approach


* Spreker: J.N.P. Zwemmer


* Promotor: prof.dr. C.H. Polman prof.dr. B.M.J. Uitdehaag


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Multiple sclerose (MS) is een chronische inflammatoire demyeliniserende auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel. De heterogeniteit in MS, zowel klinisch, radiologisch, immunologisch, pathologisch als genetisch, kan duiden op meer dan een pathogeenmechanisme, waarvoor verschillende soorten behandeling nodig zijn. Jack Zwemmer presenteert zijn onderzoeken over verschillende mogelijk nuttige bio-markers in een poging om klinisch relevante associaties of subgroepen te onderscheiden en daarmee de heterogeniteit enigszins te ordenen.

Zwemmer onderzocht op genetisch gebied associaties tussen het apolipoproteïne (eiwitdeel van de plasma lipoproteïnen) E polymorfisme en ziektegevoeligheid, -beloop en -ernst, zowel bij een grote groep MS-patiënten als met behulp van gepoolde en meta-analyse. Op immunopathologisch gebied onderzocht hij enerzijds de associatie tussen apolipoproteïne E-concentratie in hersenvocht en (veranderingen in) klinische, neuropsychologische of MRI-metingen, anderzijds de prognostische waarde van meerdere immunologische markers (waaronder pro- en anti-inflammatoire cytokines (proteïne die een rol speelt in de immuunafweer), chemokinereceptoren en mediatoren van celdood) voor de lange termijn progressie van invaliditeit bij een kleine groep MS-patiënten.

Ten slotte probeerde Zwemmer op radiologisch gebied een louter op MRI-kenmerken gebaseerde indeling van MS-patiënten te maken en om te testen of de daaruit voortkomende subgroepen geassocieerd zijn met klinische en laboratorium kenmerken. Daarnaast behandelde hij aan de hand van enkele casus de voor primair progressieve MS soms kenmerkende of wellicht diagnostische waarde van gesoleerd voorkomende diffuse MRI-afwijkingen.

Het proefschrift is te downloaden via VU-dare

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam