Raad van State


dinsdag 15 februari 2011
Vanwege de hoeveelheid partijen is deze zaak ook op maandag 14 februari behandeld. (zaaknummer 200902203/1)
Zitting over de gedeeltelijke opschorting door de staatssecretaris van Onderwijs van de bekostiging van de As Siddieq basisschool in Amsterdam. De staatssecretaris heeft 5% van de bekostiging van het onderwijs op die school opgeschort, omdat uit rapporten van de Onderwijsinspectie zou blijken dat de school onvoldoende aandacht besteedt aan burgerschap, inburgering en democratie. Ook had de minister er te weinig vertrouwen in dat de school de afspraken voor verbetering van het onderwijs op tijd zou nakomen. Met ingang van april 2010 voldoet de school volgens de staatssecretaris wel aan de de door de Onderwijsinspectie gestelde eisen en heeft de staatssecretaris de bekostiging volledig hervat en het opgeschorte deel van de bekostiging alsnog betaald. De stichting Islamitische Scholen Amsterdam, die de school beheert, vindt dat de staatssecretaris de bekostiging nooit had mogen opschorten. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In januari 2010 oordeelde de Raad van State in een voorlopige uitspraak dat het niet nodig was om de opschorting op de bekostiging op te heffen. Die uitspraak met zaaknummer 200909734/1 is te vinden op de site. (zaaknummer 201006801/1)
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit A12 Woerden-Oudenrijn. Het tracébesluit maakt het mogelijk de A12 tussen Woerden en De Meern uit te breiden van drie naar vier rijstroken. Een inwoner uit Harmelen is het hier niet mee eens en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De man woont in een boerderij aan de Groenendaal in Harmelen. Volgens de minister voldoet de geluidsbelasting op de boerderij aan de normen, maar de man bestrijdt dat. Ook vindt hij dat rekening had moeten worden gehouden met de aanleg van de provinciale weg 'Bravo' en de geluidsbelasting die die weg en de verbreding van de A12 op zijn boerderij veroorzaken. (zaaknummer 201009840/1)
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Bussum van het bestemmingsplan 'Winkelcentrum Koekoeklaan'. Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding van een Albert Heijn mogelijk aan de Koekoeklaan. Daarvoor moeten een deel van het plein voor de winkel en enkele kleinere winkels wijken. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens en is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden het ongewenst dat kleinere zelfstandigen ruimte moeten maken voor grote bedrijven. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201011030/2)

11.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Eersel heeft opgelegd aan Skihut Bolle Jan aan de Eikenburg in Eersel. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd naar aanleiding van klachten van omwonenden over geluidsoverlast. Volgens de gemeente zou uit onderzoek blijken dat de Skihut inderdaad de geluidsvoorschriften overtreedt. De Skihut bestrijdt dat. Volgens het bedrijf kloppen de metingen niet omdat die niet zijn gecorrigeerd voor zogenoemd stoorgeluid. Daarom komt de Skihut tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201008853/1)
13.45 uur
wethouders van Schoonhoven om medewerking te verlenen aan de uitbreiding van de middelbare school Willem de Zwijger in Schoonhoven met acht leslokalen. De school heeft tien jaar geleden ruim EUR 900.000 eigen geld gestoken in de totale nieuwbouw van de school. Daarom vindt de stichting die de school beheert, dat zij daarmee heeft geïnvesteerd in de capaciteitsuitbreiding van de school. De uitbreiding van de capaciteit mag, volgens de gemeentelijke schoolhuisvestingsregels meegerekend worden als deze met eigen geld is betaald. Daarom wil de stichting dat de gemeente nu meewerkt aan de benodigde extra leslokalen. Volgens de gemeente heeft de school tien jaar geleden weliswaar geïnvesteerd, maar uitsluitend in de meerkosten van het schoolgebouw en niet in de capaciteit. De rechtbank in Den Haag stelde in juni 2010 de stichting in een eerder beroep in het ongelijk. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007509/1)