Dura Vermeer

Almere - 15 februari 2011

Dura Vermeer bouwt warmtetransportleiding Almere

Dura Vermeer Ondergrondse Infra gaat in opdracht van een energiebedrijf in Amsterdam een warmtetransportleiding bouwen bij Almere. Deze transportleiding zal het in aanbouw zijnde Warmteoverdrachtstation Almere Poort verbinden met het bestaande warmtedistributienet van Almere.

Ongeveer 11.000 woningen en bedrijven zijn in de toekomst primair afhankelijk van deze leidingen voor warmtevoorziening. Inmiddels is Dura Vermeer met de voorbereidende werkzaamheden begonnen.

Tracé
De lengte van het tracé waarin de leidingen komen te liggen bedraagt bijna 3 kilometer. Hierin komen twee geïsoleerde warmteleidingen te liggen, één aanvoerleiding die de warmte brengt naar de bewoners en bedrijven in Almere en één retourleiding die het `afgekoelde' water terugbrengt naar het Warmteoverdrachtstation. Deze geïsoleerde warmteleiding bestaat uit een stalen binnenbuis met een isolatielaag van PUR en een buitenbuis van HDPE. De warmteleidingen hebben een diameter van DN 600/800, ofwel een stalen binnenbuis van ongeveer 60 cm en een HDPE buitenbuis van ongeveer 80 cm.

Kunstwerken
In het tracé komen vier kunstwerken. Deze kunstwerken zijn nodig om obstakels te kunnen kruisen. Zo komen er twee `zinkers in den natte', om een watergang te kruisen en één `zinker in den droge', om een toekomstige (water)weg te kruisen. Daarnaast wordt er ook één horizontaal gestuurde boring (HDD) van 230 m1 lang uitgevoerd.

Begin november hoopt Dura Vermeer Ondergrondse infra de nieuwe warmtetransportleiding op te leveren.

---