Vrije Universiteit Amsterdam

15 februari 2011

Herbouw Jeruzalem belangrijker dan gedacht
Analyse van taalkundige gegevens moet eerder plaatsvinden

De stad Jeruzalem is de verbindende factor tussen twee groepen Israëlieten: de Israëlieten die als ballingen naar Babel zijn gevoerd en de Israëlieten die zijn uitgeweken richting Egypte. Over het algemeen legt men de nadruk op de terugkeer van de groep uit Babel. Reinoud Oosting laat zien dat er in Jesaja 40-55 twee belangrijke thema's zijn, namelijk: de terugkeer van de ballingen uit Babel naar Sion en de herbouw van de stad Jeruzalem. Bij de herbouw van de stad Jeruzalem komt de andere groep Israëlieten in zicht, namelijk de uitgewekenen naar Egypte. Zij worden nadrukkelijk uitgenodigd om mee te helpen bij de herbouw van de stad Jeruzalem. Dit blijkt uit het onderzoek van Oosting, die 18 februari promoveert aan de faculteit der Godgeleerdheid van de VU.

Interpreteren van Bijbels Hebreeuws poëzie
Poëtische teksten in het Oude Testament zijn voor hedendaagse uitleggers vaak lastig om te duiden. Oosting presenteert een methode voor het interpreteren van Bijbels Hebreeuws poëzie. Hij laat zien dat analyse van taalkundige gegevens in de tekst, zoals zinsbouw, moet plaatsvinden vóór het onderzoek naar de literaire vormgeving en de theologische betekenis van de tekst. Het toepassen van deze benadering op Jesaja 40-55 levert nieuwe inzichten op over de rol die Sion/Jeruzalem speelt in deze hoofdstukken.

Voor het onderzoek naar de taalkundige patronen in Jesaja 40-55 gebruikte Oosting een elektronische database van het Oude Testament. Deze database maakt het mogelijk om in de Hebreeuwse Bijbel te zoeken naar vergelijkbare syntactische constructies in verschillende teksten. De vergelijking van patronen werpt licht op de taalkundige regels die in een specifieke tekst zijn toegepast.

Oosting levert een bijdrage aan de interpretatie van antieke teksten in onze moderne tijd. Directe belanghebbenden van zijn benadering zijn vertalers en uitlegger van het Hebreeuwse Oude Testament. De methode is echter ook toepasbaar op andere verzamelingen van klassieke teksten. Door het vergelijken van de taalkundige patronen in de oude teksten krijgt een hedendaagse lezer beter toegang tot de inhoud van deze teksten.



Vrije Universiteit Amsterdam