Gemeente Apeldoorn

Expositie 'Kracht uit gebrokenheid'

Van 15 tot en met 28 februari organiseren Sylvia van Delden, Herma Swart en Esther Veerman een expositie 'Kracht uit gebrokenheid'. De expositie bestaat uit werken van genoemde personen die zelf in aanraking zijn geweest met huiselijk geweld of seksueel misbruik. De expositie vindt plaats in de Burgerzaal van het stadhuis van de gemeente Apeldoorn.

Geweld in huiselijke kring is vaak onzichtbaar. Soms willen mensen het ook niet zien, omdat het pijnlijk is te moeten erkennen dat de huiselijke sfeer niet zo veilig en prettig is. Maar dat betekent niet dat mensen er hun ogen voor mogen sluiten. Integendeel: het verdient de volle aandacht. Het taboe over deze vorm van geweld in Nederland is grotendeels doorbroken. Maar nog altijd heeft meer dan 40 procent van de Nederlandse bevolking ooit in haar of zijn leven te maken gehad met huiselijk geweld.

De gemeente Apeldoorn is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangewezen als 'centrumgemeente' voor het beleidsterrein vrouwenopvang en de aanpak van huiselijk geweld. Dat betekent dat de gemeenteraad van Apeldoorn formeel besluiten neemt over het regionale beleid en de regionale middelen die daarvoor beschikbaar zijn. Apeldoorn is centrumgemeente voor Brummen, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Lochem, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Voorst en Zutphen.

Vanuit de rol als centrumgemeente faciliteert de gemeente Apeldoorn de expositie 'Kracht uit gebrokenheid'. Deze expositie valt samen met de inspraakperiode van de kadernota 'De onmacht voorbij, weerbaar en beschermd'. Deze regionale nota geeft een leidraad voor het beleid en de actiepunten voor de periode 2012 tot en met 2015. De nota gaat in op de onderwerpen huiselijk geweld, vrouwenopvang, de organisatie en samenwerking in de regio en bevat een communicatieplan. De nota ligt tot en met 3 maart 2011 voor belangstellenden ter inzage.

Einde persbericht