Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 10-02-2011

EEN ANDERE KANT VAN MONIQUE VAN DE VEN EN OPERA VOOR JONGEREN

In AVRO Opium dinsdag 15 februari

In het AVRO tv-programma Opium bespreekt presentator Cornald Maas iedere week wat u niet mag missen op het gebied van kunst en cultuur. Drie bijzondere gasten vertellen wat zij met kunst en cultuur hebben en wat hen is opgevallen in het culturele aanbod. Deze aflevering deelt Cornald Maas zijn tafel met actrice en regisseuse Monique van de Ven, fotograaf Dirk Kikstra en acteur John Buijsman.

Opera saai en alleen voor volwassenen? Niet als het aan Holland Opera ligt. Het gezelschap maakt opera's voor jongeren; deze maand ging hun voorstelling 'Feeks' in première. Met vier operazangers, een popzangeres en twee jazzcomponisten, wordt op een eigentijdse manier het verhaal van Shakespeares 'Getemde Feeks' verteld. Monique van de Ven vertelt over haar belangstelling voor het gezelschap dat beweert het 'theater van de toekomst' te maken. Maar hoe wordt de voorstelling door het jeugdige publiek ontvangen?

Na twee succesvolle tours besloten bigband The New Cool Collective en dichter Jules Deelder hun krachten voor de derde maal te bundelen; het resultaat is een gloednieuwe tour langs theaters in heel Nederland. Rake teksten en swingende klanken komen samen: de teksten van Deelder worden sfeervol begeleid door Nederlands populairste jazzcollectief. Acteur John Buijsman deelt de passie voor jazz met Deelder én voor 'hun' stad Rotterdam. Jules Deelder werkte mee aan Buijsman's voorstellingen 'Buk' en 'Het Alziend Oor'. Voor Opium bezocht John Buijsman een optreden van deze bijzondere combinatie.

Ze is succesvol actrice en regisseuse maar kan zichzelf wel voor het hoofd slaan dat ze nooit een carrière als fotografe is begonnen; Monique van de Ven noemt fotograferen een van de leukste dingen om te doen. Dirk Kikstra sloeg wel die weg in en werkte als assistent van de wereldberoemde Amerikaanse fotograaf Richard Avedon. Momenteel fotografeert hij veel voor het tijdschrift Linda. Beiden bezochten de tentoonstelling 'Polaroids' in het Fotografiemuseum Den Haag. De tentoonstelling laat het werk zien van multidisciplinair kunstenaar Julian Schnabel. Hij werd bekend als expressionistisch schilder maar regisseert ook films (o.a. een Oscarnominatie voor The diving bell and the butterfly). Dirk Kikstra is al fan, maar wat vindt Monique van de Ven ervan?

AVRO Opium, elke dinsdag om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Ingezonden persbericht